Ο Γιώργος Καραγκούνης στο παιχνίδι–αποκλεισμό της Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα πραγματοποίησε…
την τελευταία του εμφάνιση με την «γαλανόλευκη» και το koolnews, ανοίγει το ντουλάπι της ιστορίας του, σας παρουσιάζει τον «Κάρα» από το σημείο εκκίνησης ως αυτό του τερματισμού.

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, όλα αυτά τα χρόνια, έζησε όσα ένας άνθρωπος ονειρεύεται σε ένα βράδυ. Αγωνίστηκε στην Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο, συνέχισε την καριέρα του στο εξωτερικό, σε σπουδαίους συλλόγους, φόρεσε το εθνόσημο, έγινε αρχηγός της και το 2004 χρίστηκε ευρωπαϊκός πρωταθλητής, ας τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά.

Who is Who

Ο Γιώργος Καραγκούνης γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1977 στον Πύργο Ηλείας, αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού χαφ και έχει φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού, της Μπενφίκα, της Ίντερ και της Φούλαμ.

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Για τον Γιώργο Καραγκούνη ο Παναθηναϊκός αποτελεί ορόσημο της καριέρας του, αφού μέσα από το Τριφυλλι και τις ακαδημίες του κατάφερε να αναδειχθεί. Το 1993 ο Γιώργος Καραγκούνης ξεκίνησε την καριέρα του από τα φυτώρια του Παναθηναϊκού, όπου και έμεινε για τρία χρόνια, ως το 1996.

Ύστερα δόθηκε δανεικός και τον Σεπτέμβριο του 1996, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α’ κατηγορία, με την φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, όπου είχε πάει δανεικός. Πρώτο του παιχνίδι ήταν αυτό με τον Ιωνικό στη Νίκαια και τον Απόλλωνα να γνωρίζει την ήττα, με 1-0.

Το 1998 επέστρεψε στους «πράσινους» και πραγματοποίησε το πρώτο του παιχνίδι με την φανέλα του Παναθηναϊκού σε εκτός έδρας ματς, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον Εθνικό Πειραιώς και τη νίκη του Τριφυλλιού, με 6-1. Ο Βασίλης Δανιήλ, που ήταν ο τότε προπονητής δεν του έδινε θέση βασικού, όμως ο Χουάν Ραμόν Ρότσα που τον διαδέχθηκε, πίστεψε στον «Κάρα» και του έδωσε θέση στο βασικό σχήμα.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, ως το 2003 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού σχήματος του Παναθηναϊκού. Μπορούσε να αγωνιστεί εξίσου καλά ως δεξιός ακραίος χαφ, στο σύστημα 4-4-2, ενώ κι ως επιτελικός μέσος στο σύστημα 3-5-2. Ο 37χρονος, πλέον, ποδοσφαιριστής δεν είχε κερδίσει εκείνα τα χρόνια κάποιο ελληνικό πρωτάθλημα, παρόλα αυτά πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League, με τον Παναθηναϊκό να διαγράφει εντυπωσιακές για τα ελληνικά δεδομένα πορείες στην Ευρώπη.

Κεφάλαιο Ίντερ

Το ταλέντο του Γιώργου Καραγκούνη έκανε την Ίντερ να θέλει να τον αποκτήσει ως ελεύθερο, αφού το συμβόλαιό του είχε λήξει. Έτσι ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που ήταν τότε προπονητής των «νερατζούρι» τον έφερε στην ομάδα, όμως ο «Κάρα» είχε γύρω του αρκετό ανταγωνισμό και δεν κατάφερε να γίνει ο «ογκόλιθος» της μεσαίας γραμμής. Σε αυτό βέβαια, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι δυο διαδοχικές αλλαγές προπονητών στην Ίντερ.

Κεφάλαιο Μπενφίκα

Ο Γιώργος Καραγκούνης μετά την θητεία του στην Ίντερ και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, επέστρεψε ξανά στον τόπο του εγκλήματος, στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, εκεί που η Ελλάδα σήκωσε το τρόπαιο.

Η πρώτη του χρονιά στους «αετούς» δεν ήταν τόσο καλή, ωστόσο στην δεύτερη με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο, ο Γιώργος Καραγκούνης πήρε φανέλα βασικού και με τον Κώστα Κατσουράνη συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο κέντρο. Ο Καραγκούνης αγωνίστηκε στα 37 παιχνίδια από τα 47, έχοντας απολογισμό δύο γκολ και δύο ασίστ.

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός: Μέρος 2°

Ο αρχηγός της Εθνικής, μετά την μετανάστευσή του επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, στα καλύτερά του χρόνια. Όντας, 30 χρονών, γεμάτος εμπειρίες πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με το Τριφύλλι και κατόρθωσε να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα και Κύπελλο της καριέρας του με την πράσινη φανέλα τη χρονιά 2009 – 2010, ωστόσο μετά από πέντε χρόνια έφυγε από τον Παναθηναϊκό για άλλη μια εξόρμηση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για λογαριασμό της Φούλαμ, της οποίας κι έγινε έμβλημα.

Κεφάλαιο Euro 2004 και Εθνική ομάδα

Αν κάποιος τον ρωτήσει, ποια είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, σίγουρα θα απαντήσει «η κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 2004 στην Πορτογαλία», καθώς επίσης και το πρώτο γκολ που πετυχαίνει στην πρεμιέρα απέναντι στους Πορτογάλους. Ωστόσο δεν κατάφερε να «απολαύσει» και αυτός την χαρά του τελικού καθότι ήταν τιμωρημένος.

Το 2010 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Αφρικής και πανηγύρισε με την Εθνική την πρώτη νίκη, ενώ το 2012 στο EURO ο Καραγκούνης στον αγώνα με την Ρωσία, σκόραρε κι έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα, στην επόμενη φάση, όπου και ηττήθηκε από την Γερμανία. Ο Γιώργος Καραγκούνης ολοκλήρωσε με την Κόστα Ρίκα, την πορεία του στην Εθνική, με το «κοντέρ» να σταματά στις 139 συμμετοχές, δημιουργώντας νέο ρεκόρ.

28ος σε συμμετοχές!

Ο Γιωργος Καραγκούνης βρίσκεται στην 28η θέση σε συμμετοχές στην Παγκόσμια κατάταξη των Εθνικών ομάδων και στο τοπ-10 των ρέκορντμεν συμμετοχών ας εθνικό επίπεδο.

Όταν ο Καραγκούνης ξεπέρασε τον Ζαγοράκη

Ο αρχηγός του έπους της Εθνικής Ελλάδος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Θοδωρής Ζαγοράκη, σταμάτησε στις 120 συμμετοχές, όμως ο Γιώργος Καργκούνης τον ξεπέρασε κι έγινε ο πρώτος Έλληνας σε συμμετοχές, με το εθνόσημο στο στήθος. Τον Οκτώβριο του 2012 ο Γιώργος Καραγκούνης στον αγωνα με την Βοσνία, μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Μαλεζά, έφτασε τις 121 συμμετοχές, ξεπέρασε τον Θοδωρή Ζαγοράκη κι έγινε ο πρώτος Έλληνας σε παρουσίες με την Εθνική ομάδα.