Γιατί τα ω-3 λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα

Σίγουρα γνωρίζετε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, καθώς… η πρόσληψή τους συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Μεταξύ των πλουσιότερων διαιτητικών πηγών ω-3 λιπαρών οξέων συγκαταλέγονται τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.

Αδιαμφισβήτητα, η περισσότερο μελετημένη δράση τους αφορά στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ειδικότερα, τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία φαίνεται ότι διαμεσολαβείται από πολλούς μηχανισμούς, όπως η βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η διευκόλυνση της καλύτερης λειτουργίας των αγγείων και η αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση τους.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει πως τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων δεν περιορίζονται μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, ορισμένες μορφές καρκίνου και η κατάθλιψη.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επαρκή πρόσληψή τους σε περιόδους όπως η εγκυμοσύνη και η βρεφική και παιδική ηλικία.

ip[
Exit mobile version