Φραγή της ΕΕ στα social media για παιδιά μέχρι 13 ετών

 

Πρόκειται για τον κανονισμό 679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ο οποίος πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με νόμο της ελληνικής Βουλής έως την 25η Μαΐου 2018. Ο κανονισμός πέρασε ήδη στο εθνικό δίκαιο σε Γερμανία και Ολλανδία, ενώ προετοιμάζεται νόμος στη Γαλλία. Και στις τρεις χώρες το ηλικιακό όριο, όπου απαιτείται γονική συγκατάθεση, είναι το ανώτερο δυνατό, τα 16 έτη. Ηδη το Facebook διαμόρφωσε την υπηρεσία Messenger for kids, όπου είναι δυνατή η επικοινωνία παιδιών αλλά μέσω των λογαριασμών των γονιών τους, άρα μπορεί να υπάρχει η γονική επίβλεψη για το περιεχόμενό τους.

«Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι χώρος για μικρά παιδιά, δεν είναι έτοιμα ψυχοκοινωνικά να διαχειριστούν τον ποταμό βωμολοχίας, βιαιότητας και χυδαιότητας, που ξεπετάγεται εκεί υπό τον κανόνα της ανωνυμίας, καθώς και τις απειλές για την παιδική ηλικία, όπως σεξουαλική παρενόχληση. Είναι σαφές πως τα παιδιά του Δημοτικού δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα», τονίζει ο κ. Κορμάς.

Οι εταιρείες δίνουν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τα παιδιά στα δίκτυά τους, από τις ηλικίες του Δημοτικού ακόμη, καθώς αυτό είναι το καταναλωτικό κοινό του μέλλοντος και οι στόχοι της διαφήμισης.

Πιστοποίηση μέσω ΑΜΚΑ

«Με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη να πιστοποιούν τον χρήστη και έτσι να ελέγχουν την ηλικία του. Υπάρχουν τρόποι γι’ αυτό, όπως για παράδειγμα μέσω του ΑΜΚΑ. Βεβαίως, στη συνέχεια δημιουργείται η μεγάλη πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», συμπληρώνει ο κ. Κορμάς.
Υπηρεσίες προστασίας των παιδιών από την απειλή του εθισμού διαμορφώνουν προτάσεις για ένα «μπουκέτο» ασφαλιστικών δικλίδων, όπως για παράδειγμα να υπάρχει χρονικό όριο συμμετοχής ενός χρήστη, ειδικά παιδιού, στα διαδικτυακά παιχνίδια (π.χ. να μην ξεπερνιούνται οι δύο συνεχόμενες ώρες).

Ταυτόχρονα οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την ηλικία για την οποία θεωρείται κατάλληλο κάθε παιχνίδι. Πολλά βίαια παιχνίδια απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, όμως παίζουν σε αυτά και πολύ μικρά παιδιά, συχνά δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς πρέπει να παρεμβαίνουν. Με βάση όμως τον έλεγχο της ηλικίας του χρήστη, θα ήταν δυνατό να μην μπορεί ένα μικρό παιδί να συνδεθεί με παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία του.

ip[
Exit mobile version