Έχεις άγχος; Μάθε 6 τρόπους για να το διαχειριστείς

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/05/2014 - 18:13 | Author: Newsroom Ipaidia
Ισως η λύση για να χαλαρώσεις κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις. Οι επιστήμονες εξηγούν.

Ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας.

Ανάλογα όμως με το πώς το διαχειριζόμαστε, το άγχος έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία μας όχι μόνο άμεσα αλλά και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, αν το άγχος γίνει μέρος της καθημερινότητα μας, ο κίνδυνος για μακροχρόνια προβλήματα θα διπλασιαστεί. «Είναι πιο πιθανό να ξεχνάς πράγματα και να αποδίδεις λιγότερο σε τομείς μάθησης αν έχεις το εγκέφαλο ενός ανθρώπου που είναι 6 χρόνια μεγαλύτερος», αναφέρει ο David Almeida, διδάκτωρ του τμήματος ανθρώπινης εξέλιξης και οικογενειακών σπουδών του Penn State University.

Γι αυτό μας προτείνει 6 τρόπους για να διαχειριζόμαστε αυτό το συναίσθημα και να αποκομίσουμε μόνο τις θετικές του επιδράσεις:

Γυμνάσου

Σταμάτα να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου και να αγχώνεσαι για την καθημερινότητα σου. Με τη γυμναστική ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και η γλυκόζη μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος κάτι που μας δίνει φυσική ευεξία. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με γυμναστική μια φαινομενικά δύσκολη μέρα και θα καταλάβεις…

Προσανατολίσου στις λύσεις των προβλημάτων σου

Αν κάθεσαι και σκέφτεσαι τα προβλήματά σου δεν πρόκειται να λύσεις κανένα. Είναι προτιμότερο να γράψεις μια λίστα με αυτά και να ξεκινήσεις από τα πιο εύκολα. Λύνοντας τα θα αποκτήσεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσεις!

Γέλα ελευθέρα

Όσα προβλήματα και αν έχεις όσο απογοητευμένη κι αν νιώθεις βρες την χιουμοριστική σου πλευρά και γέλα, είτε αυτό σημαίνει να παρακολουθήσεις τηλεόραση είτε το να μιλήσεις με έναν αστείο φίλο είτε το να δεις ένα αστείο βιντεάκι στο youtube, υπάρχουν χιλιάδες! Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες σε οπλίζουν με χαρούμενη διάθεση!

Μέτρα τα χαρίσματά σου

‘Η μέτρα αυτά για τα οποία είσαι ευχαριστημένη. Πέντε από αυτά, όσο μικρά κι αν είναι, στο τέλος της ημέρας θα σου δώσουν δύναμη για την επόμενη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology οι άνθρωποι που ένιωθαν ευχαριστημένοι για κάποια πράγματα που έχουν κάνει στην ζωή τους ή μέσα στη μέρα που πέρασε, πέφτοντας για ύπνο το βράδυ κοιμόνταν πολύ πιο εύκολα και ήταν λιγότερο ανήσυχοι για την επόμενη μέρα.

Κάνε Μασάζ

Το μασάζ δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα σου αλά και στο μυαλό σου! Σε χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται από τον εγκέφαλό σου η σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή σου διάθεση. Έτσι θα μπορείς να ευεργετήσεις και το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου!

Φάε λαχανικά

Νέες έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν σε συχνή βάση λαχανικά έχουν καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος από αυτούς που δεν είχαν βάλει τα λαχανικά στην διατροφή τους. Γι αυτό προσπάθησε να αυξήσεις την λήψη λαχανικών και φρούτων για να έχεις και καλύτερη ψυχική διάθεση αλλά και σωματική ευεξία. Να θυμάσαι επίσης πως τον χειμώνα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά οπότε μην τα αφαιρείς ποτά από το καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Κλείνοντας πρέπει να παραδεχτούμε πως είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το άγχος αλλά και να το οδηγούμε όπως εμείς θέλουμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Ο David Almeida, συμπληρώνει πως μπορεί το άγχος να μας φαίνεται κάτι κακό αλλά ταυτόχρονα μας αναγκάζει να γινόμαστε ανταγωνιστικοί δίνοντας μας έτσι δύναμη και σθένος ώστε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας απαιτήσεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε προσπαθήστε να δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω και σίγουρα θα δείτε τη διαφορα.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso