Πίνακας περιεχομένων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλει ταχύτατα όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και βασικούς στρατηγικούς τομείς, όπως η άμυνα, η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις. Στην Ελλάδα, η αξιοποίησή της εξελίσσεται με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την αύξηση της αποδοτικότητας και την ενδυνάμωση της γεωπολιτικής παρουσίας της χώρας.

Από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου RGC στην Πάτρα, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι επιχειρήσεων κατέθεσαν τις θέσεις τους για το πού και πώς επενδύει η Ελλάδα στη νέα αυτή τεχνολογική πραγματικότητα. Εμείς συγκεντρώσαμε τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους.

Διαβάστε εδώ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως νέα μορφή γεωπολιτικής επιρροής

Ο Βασίλης Κουτσούμπας, Σύμβουλος Ψηφιακής Πολιτικής και Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, επισήμανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν περιορίζεται πλέον σε εφαρμογές χαμηλού αντίκτυπου, αλλά επηρεάζει ολόκληρα κράτη και ηγέτες.

Όπως ανέφερε, «παραδοσιακά γεωπολιτική ασκούσαν τα κράτη, όμως σήμερα βλέπουμε μονάδες που διοικούν “ψηφιακά έθνη” με δισεκατομμύρια χρήστες και ασκούν επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο».

Συνεργασίες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να φέρει κοντά τις μεγάλες αμυντικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν έτοιμες υποδομές και εφοδιαστικές αλυσίδες, με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μαζική παραγωγή στον τομέα της άμυνας.

Παράλληλα, ανέδειξε τη και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με εφαρμογές ήδη σε λειτουργία για τη δασική προστασία, οι οποίες πρόκειται να ενισχυθούν περαιτέρω μέσα στο 2025.

Δείτε εδώ

Διασφάλιση κοινωνικής ισότητας στην εποχή της ΑΙ

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν την ευθύνη να εγγυηθούν πως τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα διαχυθούν ισότιμα στην κοινωνία.

Η τεχνολογική πρόοδος, όπως είπε, δεν πρέπει να επιφέρει νέες ανισότητες, αλλά να λειτουργήσει προς όφελος του ευρύτερου κοινού.

Νέες παγκόσμιες ισορροπίες και η θέση της Ελλάδας

Ο Μάριος Δαφνομήλης, Σύμβουλος Foresight στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί νέα γεωστρατηγικά δίπολα, όπως αυτό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Όπως υπογράμμισε, η επηρεάζει στρατηγικές σε πρώτες ύλες, διαστημική τεχνολογία, αλλά και κρίσιμα δημογραφικά και εργασιακά ζητήματα.

Σημείωσε μάλιστα ότι παρατηρείται ένας ιδιότυπος «εθνικισμός» γύρω από την , με κράτη να υιοθετούν στρατηγικές τεχνολογικής απομόνωσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το κρίσιμο είναι ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να την έχει ο άνθρωπος» και το ουσιώδες ζήτημα πλέον είναι η ηθική.

Έρχεται Τεχνητή Νοημοσύνη 5.000 IQ που θα αυτοαναβαθμίζεται

Η ελληνική αγορά δείχνει δισταγμούς απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Μαρίκα Λάμπρου, Ιδρύτρια και CEO της CEL, διαπίστωσε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με φόβο. Όπως τόνισε, «όσοι εισάγουν πιο γρήγορα την ΑΙ θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν», ενώ προειδοποίησε ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν και υπηρεσίες που παρουσιάζονται ως λύσεις ΑΙ χωρίς να έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο να διευρυνθούν οι κοινωνικές και τεχνολογικές ανισότητες, εάν δεν υιοθετηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες και έγκυρες λύσεις.

Προβληματισμοί για το μέλλον της ανθρώπινης συμμετοχής

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Pobuca, έθεσε το ερώτημα εάν ο άνθρωπος θα συνεχίσει να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων όταν γύρω του θα υπάρχουν οντότητες με νοημοσύνη 5.000 IQ.

Διαβάστε επίσης

Όπως είπε, «έχουμε δει τι διαφορά κάνουν 60 μονάδες IQ – φανταστείτε τι θα συμβεί όταν η ΑΙ ξεπερνά κατά χιλιάδες το ανθρώπινο IQ και αυτοαναβαθμίζεται».

Κατέληξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παράγει σχεδόν όλον τον πλούτο στο μέλλον, και αυτό θα δώσει σημαντικό προβάδισμα σε περιοχές όπως η Ευρώπη, όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της ισορροπίας ζωής και εργασίας.