“Δεν αποτελεί υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι τα υπήρξαν η γλώσσα που καθόρισε και σφράγισε τον τρόπο σκέψης του δυτικού πολιτισμού, καθώς σμιλεύτηκε, από την αρχαιότητα και στη διάρκεια των αιώνων, στη μορφοποίηση και έκφραση, με αξιοθαύμαστη καθαρότητα και σαφήνεια, της ουσίας κάθε επιτεύγματος του ανθρώπινου πνεύματος και στοχασμού και στην απόδοση κάθε έννοιας της επιστήμης, της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της τέχνης και εν γένει κάθε πτυχής της ανθρώπινης δημιουργίας”.

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, σε μήνυμά της προς τον ιστορικό και με παρουσία 300 και πλέον χρόνων Ελληνισμό της Αυστρίας και ιδιαίτερα της Βιέννης, όπου πρωτοεκδόθηκαν τα πρώτα κείμενα των Ελλήνων διανοουμένων τα οποία μετέφεραν τον σπόρο του Διαφωτισμού στην Ευρώπη αλλά και στο χειμαζόμενο ελληνικό έθνος.

Η Βιέννη είναι επιπλέον η έδρα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου της Διασποράς το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα έως σήμερα, εδώ και σχεδόν 220 χρόνια, από το 1804, και στο οποίο φοιτούν, τα τελευταία χρόνια, αρκετές εκατοντάδες μαθητές, στους οποίους μεταλαμπαδεύεται η ελληνική γλώσσα και ιστορία.

“Τα ελληνικά υπήρξαν η γλώσσα του Ομήρου και του Αισώπου, των πλατωνικών διαλόγων και του αρχαίου δράματος, του Θουκυδίδη και του Αριστοτέλη, η γλώσσα των Ευαγγελίων και της μετάφρασης των Εβδομήκοντα της Παλαιάς Διαθήκης, των Ύμνων του Ρωμανού του Μελωδού και του Έπους του Διγενή Ακρίτα, του Ερωτόκριτου και του δημοτικού μας τραγουδιού, η γλώσσα του Ανδρέα Κάλβου, του Κωστή Παλαμά, του Ανδρέα Εμπειρίκου…”, σημειώνεται στο μήνυμα.

“Η ελληνική μας γλώσσα, «ένα από τα πλέον αναπαλλοτρίωτα του Έθνους (μας) κτήματα», σύμφωνα με το φωτισμένο διδάσκαλο του Γένους, Αδαμάντιο Κοραή (σ.σ. του οποίου το όνομα και το έργο συνδέεται άρρηκτα με τη Βιέννη), φορέας εθνικής συνείδησης και ταυτότητας, αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξης, της συνέχειας και της ενότητας του λαού μας, συνδετικός κρίκος του παρελθόντος μας με το παρόν και το μέλλον μας, ανήκει όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στις γενιές που ακολουθούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, η Ελληνίδα πρέσβης.

Όπως τονίζει η ίδια στο μήνυμά της: «Προσκτάται η γλώσσα…», ανέφερε ο Οδυσσέας Ελύτης στον αξεπέραστο λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη το 1979, «…στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις, υποχρεώσεις για κάθε έναν από εμάς, ομιλούντα «τη γλώσσα που μου έδωσαν». “Αναγνωρίζοντας τον σεβασμό και την αξία που της αναλογεί, τιμώντας την και μεριμνώντας για τη διατήρηση, τη διάδοση και τη μεταλαμπάδευσή της”, καταλήγει στο μήνυμα της η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα.