Η απόλαυση ενός , αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, γίνεται πλέον για πολλούς μια ακριβή υπόθεση. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα βασικά υλικά παραγωγής, όπως το γάλα και η ζάχαρη, έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, μετατρέποντας το καλοκαιρινό γλύκισμα σε προϊόν πολυτελείας.

Δείτε ακόμη

Όπως επισημαίνουν ζαχαροπλάστες, η αλματώδης αύξηση στο κόστος της σοκολάτας, που αγγίζει το 80%, είναι ενδεικτική της γενικότερης πίεσης που δέχεται η αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των παγωτών να εκτοξεύονται, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα των καταναλωτών.

Σε πολλές περιπτώσεις, η τιμή για μια μπάλα παγωτό έχει φτάσει τα 2 ευρώ, με τους επαγγελματίες του χώρου να πασχίζουν να διατηρήσουν την τιμή αυτή, απορροφώντας μέχρι στιγμής οι ίδιοι τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Είδος πολυτελείας το παγωτό - Πού θα φτάσει η τιμή του

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι έντονη, καθώς τα περιθώρια συνεχούς απορρόφησης των αυξήσεων στενεύουν.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αισθητή όταν πρόκειται για μια απλή έξοδο δύο ατόμων, καθώς το κόστος για δύο παγωτά μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 12 ευρώ, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε τουριστικές περιοχές.



Παράλληλα, τα παραδοσιακά καλοκαιρινά παγωτά, είτε πρόκειται για χωνάκια είτε για ξυλάκια ή οικογενειακές συσκευασίες, έχουν δει τις τιμές τους να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, τα συσκευασμένα παγωτά πωλούνται κατά 30 έως 50 λεπτά ακριβότερα.

Οι ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων και καταστημάτων παγωτού τονίζουν ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, όμως το κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες αφήνει περιορισμένα περιθώρια για ελιγμούς.

Δείτε εδώ