Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η κ. Κρητικού δεν την πήρε μόνο επειδή είχε την επαγγελματική επάρκεια να την υλοποιήσει.

Το μήνυμα στο κινητό ελήφθη. Δεν είναι από κάποιον φίλο, αλλά μία ειδοποίηση που ενημερώνει για μια νέα κυκλοφορία βιβλίου, της κατηγορίας ενδιαφέροντος του χρήστη. Άμεσα ανοίγει την εφαρμογή που τον ειδοποίησε και αντλεί περισσότερες πληροφορίες, όπως τον εκδοτικό οίκο που το εξέδωσε, πότε και πού θα γίνει η παρουσίασή του, ενώ έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και μία κριτική γι’ αυτό.

Νέες κυκλοφορίες, υπό έκδοση βιβλία, διαγωνισμοί, εκδηλώσεις, ευπώλητα βιβλιοπωλείων και κριτικές, όλα στη διάθεση του χρήστη, μέσω της BookZone, της πρώτης εφαρμογής στην ελληνική αγορά, που έχει συγκεντρωμένες πολλές χρηστικές πληροφορίες γύρω από το βιβλίο.

Ο σχεδιασμός της προέκυψε από την ανάγκη που ένιωσε η δημιουργός της, ως αναγνώστρια. «Όταν ήθελα να αγοράσω βιβλία για τα παιδιά μου, αναγκαζόμουν να μπω στις ιστοσελίδες όλων των εκδοτικών οίκων, να ψάξω τι καινούργιο έχει βγει, να προσπαθήσω διαβάζοντας τις υποθέσεις να καταλάβω σε τι αφορά το καθένα και όλο αυτό μου έτρωγε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο μου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κέλλη Κρητικού.

Η 42χρονη καθηγήτρια πληροφορικής, αφού εντόπισε το κενό, ήταν πλέον εύκολο να σχεδιάσει την εφαρμογή που θα ενημέρωνε τον κόσμο που αγαπάει το βιβλίο για το τι νέο υπάρχει ή για το τι πρόκειται να εκδοθεί. «Λόγω του ότι ο όγκος πληροφοριών που έχει η εφαρμογή είναι πολύ μεγάλος, η πρωτοτυπία της είναι ότι μπορεί κάποιος να επιλέξει για ποια θέματα θέλει να ενημερώνεται αυτόματα με προσωποποιημένη ειδοποίηση. Μπορεί επίσης να βάλει φίλτρα για να διαλέξει τους τύπους των βιβλίων που θέλει να βλέπει. Έτσι μειώνεται ο χρόνος και ο κόπος αυτού που θέλει να αγοράσει βιβλία», εξηγεί.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η κ. Κρητικού δεν την πήρε μόνο επειδή είχε την επαγγελματική επάρκεια να την υλοποιήσει. Η ιστορία αγάπης της με το βιβλίο, ξεκινά από τα παιδικά της κιόλας χρόνια. «Ο πατέρας μου είχε μεγάλη αδυναμία στη λογοτεχνία και την ποίηση, στο σπίτι μας υπήρχαν άπειρα βιβλία και στον ελεύθερό μας χρόνο, όταν δε μπορούσαμε να παίξουμε λόγω καιρικών συνθηκών στις αλάνες, μένοντας στο σπίτι -όπου δεν υπήρχε τηλεόραση, διαβάζαμε βιβλία», δηλώνει, τονίζοντας ότι με τον καιρό ξεχώρισε τα είδη βιβλίων που την έλκυαν περισσότερο.

Οι ώρες ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα της κρατούσαν και πάλι συντροφιά, όταν ως νέα μητέρα περιόρισε τις εξόδους και τις κοινωνικές της επαφές. «Τα βράδια που κοιμόντουσαν τα παιδιά, το διάβασμα ήταν η δική μου ευχαρίστηση. Επειδή και το επάγγελμά μου είναι η πληροφορική, δεν είχα διάθεση να ασχοληθώ παραπάνω με το διαδίκτυο, οπότε έβρισκα διέξοδο στο βιβλίο», αναφέρει.

Το πρώτο «πάντρεμα» στις δύο αγάπες της, την πληροφορική και το βιβλίο, το έκανε δημιουργώντας ένα blog, όπου ανέβαζε απόψεις για τα βιβλία που ξεχώριζε. Η συγκεκριμένη ενασχόληση όμως ξέφυγε από το ερασιτεχνικό πλαίσιο, διότι ήθελε το blog της να είναι απόλυτα ενημερωμένο. «Άρχισα να έχω επαφή με εκδοτικούς οίκους, να πηγαίνω σε παρουσιάσεις βιβλίων, να γνωρίζω συγγραφείς, κάποιοι από τους οποίους μου εμπιστευόταν τα βιβλία τους πριν τα δώσουν για επιμέλεια και να τους πω την άποψή μου. Κατέληξα να γράφω απόψεις για βιβλία και σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν μία συνεργασία που ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια με διάφορους εκδοτικούς οίκους στο κομμάτι των αξιολογήσεων βιβλίων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, για να τους πω την άποψή μου αν πρέπει ή όχι», λέει.

Η είσοδός της στον χώρο ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο το ανήσυχο πνεύμα της και αναζήτησε έναν τρόπο που ναι μεν να ενώνει την πληροφορική με το βιβλίο, αλλά προσφέροντας κάτι περισσότερο από ότι το blog, καθώς αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα. «Ακριβώς επειδή είχα τις γνώσεις, με “έτρωγε” που δεν μπορούσα να σκεφτώ το κάτι παραπάνω, αυτό το κάτι που θα ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εποχή. Η περίοδος της καραντίνας μου έδωσε το χρόνο να παρατηρήσω ότι πλέον αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας για τα πάντα, από την ενημέρωσή μας, τις αγορές μας, μέχρι τη γυμναστική μας, είναι το κινητό. Οπότε σκέφτηκα ότι αυτό που λείπει είναι μια εφαρμογή που θα καλύψει το κενό που υπάρχει στο κομμάτι του βιβλίου», τονίζει η κ. Κρητικού.

Έτσι προέκυψε η BookZone, που είναι δωρεάν διαθέσιμη για όλους μέσω play store ή apple store. Μέσα σε έναν μήνα την κατέβασαν περισσότερα από χίλια άτομα, ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι τα χίλια αυτά άτομα τη χρησιμοποίησαν 27.000 φορές με μέσο όρο παραμονής σ’ αυτήν τα τέσσερα λεπτά.