Στην ίδια χώρα όπου ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη, για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μία φυλή του Αμαζονίου έβλεπε το σπίτι της να κινδυνεύει, και επέλεξε να…
έρθει, για πρώτη φορά, σε επαφή με τον “πολιτισμό”, ενδεχομένως, μη έχοντας άλλη επιλογή. Μία συνάντηση που μπορεί, όμως, να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Την περασμένη εβδομάδα, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μία απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου έκανε ένα ιστορικό, αλλά ενδεχομένως τραγικό βήμα. Βγαίνοντας από την πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους, κατά μήκος του ποταμού Envira, στη Βραζιλία, τα μέλη της φυλής προσέγγισαν, ειρηνικά και με τη θέλησή τους, μία ομάδα επιστημόνων, στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με το Sciencemag.

Την ανακοίνωση για τη συνάντηση έκανε το Funai, το Τμήμα Ινδιάνικων Υποθέσεων της Βραζιλίας. “Έχει γίνει επαφή και η κατάσταση συνεχίζει να είναι ειρηνική”, δήλωσε το Funai στην Independent, η οποία αναφέρει ότι οι ιθαγενείς ζήτησαν φαγητό και ρούχα, και σημειώνει ότι δεν αποκλείεται οι ιθαγενείς να προέρχονται από την ίδια φυλή που κινηματογραφήθηκε από αέρος το 2010.

Η συνάντηση μεταξύ επιστημόνων και ιθαγενών ήταν η πρώτη επαφή με απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που σημειώθηκε στη Βραζιλία, τα τελευταία 20 χρόνια. Παρά το ειρηνικό συναπάντημα, οι ειδικοί εκφράζουν βαθύτατες ανησυχίες για το μέλλον της φυλής, καθώς η επαφή της με τους Βραζιλιάνους επιστήμονες έχει εκθέσει τα μέλη της, πιθανότατα, σε μεγάλους κινδύνους.

Νέες ασθένειες και ένοπλες ομάδες παρανόμων απειλούν τους ιθαγενείς

Βασικός λόγος ανησυχίας είναι οι ασθένειες που δεν αποκλείεται να χτυπήσουν την πόρτα των ιθαγενών. Ασθένειες, όπως η γρίπη, τις οποίες οι σύγχρονες κοινωνίες γνωρίζουν καλά και έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία, ώστε σήμερα να θεωρούνται ακίνδυνες, αλλά που η μέχρι πρότινος απομονωμένη φυλή δεν είχε συναντήσει, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη απέναντί τους.

Επιπλέον, οι αρχές υποψιάζονται ότι η φυλή βγήκε από το δάσος, προσπαθώντας να αποφύγει την όλο και αυξανόμενη δραστηριότητα στις περιοχές που κατοικεί, κάπου στο Περού. Η ανθρώπινη παρουσία σε αυτά τα μέρη του τροπικού δάσους έχει γίνει πολύ έντονη, λόγω της εισχώρησης παράνομων υλοτόμων και διακινητών ναρκωτικών.

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που απειλούνται από παράνομες δραστηριότητες: SOS από τα στενότερα εξελικτικά μας ξαδέρφια
Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οι συνολικά 4 φυλές που υπολογίζεται ότι ζουν, καλά κρυμμένες, στην περιοχή των τροπικών δασών ανάμεσα στο Περού και τη Βραζιλία (περιοχή Acre), να έρθουν αντιμέτωπες με ένοπλες ομάδες κακοποιών που κάθε άλλο παρά την επιβίωση των ιθαγενών έχουν σαν πρώτο μέλημα.

Μπορούν να προστατεύσουν τις ινδιάνικες φυλές οι κυβερνήσεις Περού – Βραζιλίας;

Μέσω της Independent, η Sarah Shenker, από την ανθρωπιστική οργάνωση Survival International, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. “Δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Αυτή [η έξοδος από το δάσος] είναι μία συνειδητή απόφαση για επαφή, επειδή πρέπει να ένιωσαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Μπορεί, πραγματικά, να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της εξαφάνισης!”.

Η περιοχή ανάμεσα σε Περού και Βραζιλία όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται 4 ινδιάνικες φυλές
Η περιοχή ανάμεσα σε Περού και Βραζιλία όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται 4 ινδιάνικες φυλές
Πέραν των νέων ασθενειών και των ένοπλων παρανόμων, οι ιθαγενείς έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα πρόβλημα. Παρότι οι κυβερνήσεις Βραζιλίας και Περού έχουν υπογράψει συμφωνίες που αναφέρουν ότι σέβονται την αυτονομία των Ινδιάνων του Αμαζονίου, η περιοχή στην οποία ζουν οι ιθαγενείς είναι εν πολλοίς εκτός του ελέγχου των αρχών.

Στην πλευρά της Βραζιλίας, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Independent, τα φυλάκια που είχαν στηθεί για να προστατεύονται οι ιθαγενείς, έχουν καταληφθεί από συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, ενώ στο Περού κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη απομονωμένων φυλών, θεωρώντας ότι όλα είναι ένας “μύθος των περιβαλλοντιστών”.

“Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”

Όπως γίνεται αντιληπτό, μία φυλή ανθρώπων επέλεξε να βγει από την απομόνωση, αφού το σπίτι της κινδυνεύει. Τώρα, κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή της. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι έχουν σταλεί γιατροί και άλλοι ειδικοί επί τόπου, αλλά είναι παράλληλα ανησυχητική η σκέψη ότι μία επαφή που έγινε αναζητώντας βοήθεια, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Επιπλέον, και άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν, πίσω, στα σκοτεινά τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής, παγιδευμένοι, ίσως, σε μία κατάσταση “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Όπου γκρεμός οι λαθρέμποροι και όπου ρέμα οι νέες ασθένειες.

Την ίδια στιγμή που μία “σύγκρουση γιγάντων” διεξάγονταν στο γρασίδι του Μαρακανά, μία “σύγκρουση πολιτισμών” γίνονταν κάποια χιλιόμετρα βορειότερα. Ενδεχομένως, άστοχη η σύγκριση, αλλά το ποιας η σημασία είναι μεγαλύτερη, θα λέγαμε ότι είναι στην κρίση του καθενός.