Η Amazon ανακοίνωσε που τα τελευταία 15 χρόνια έχει διαχωριστεί απ’ την δημοφιλή πλατφόρμα λιανεμπορίου και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο leade ανακοίνωσε πώς έρχεται στην .

Τι σηματοδοτεί αυτή η

Όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του παγκόσμιου συνεδρίου της AWS, reInvent στο Λας Βέγκας ο Αντιπρόεδρος και Chief Technology Officer της amazon.com, κ. Werner Vogels η Ελλάδα θα είναι μία απ’ τις 30 τοπικές «ζώνες» που έχει σκοπό να αναπτύξει το 2022 σε όλο τον κόσμο, μία από σύνολο 3 στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη (οι άλλες δύο θα είναι σε Τσεχία και Πολωνία).

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι τοπικές ζώνες (σσ local zones) είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς.

Για την επένδυση μάλιστα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στελέχη της AWS, που θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9.30 αλλά και οι επικεφαλής Ευρώπης μέσω τηλεδιάσκεψης απο το Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της εταιρείας, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση, η επένδυση αυτή σηματοδοτεί και την πιο δυναμική ενεργοποίηση της Amazon Web Services στην ελληνική αγορά, μόλις 11 μήνες απ’ τη σύσταση της ελληνικής θυγατρικής. Και τούτο διότι επί της ουσίας εξισώνει τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει σήμερα σε μεγάλες οικονομίες με μεγάλη τεχνολογική παρουσία με αυτές που θα παρέχει στην Ελλάδα. Και κυρίως θα μειώσει το χρόνο απόκρισης που απαιτείται στο cloud κάτω ακόμα και απ’ τα 10 milliseconds.

Προκειμένου να γίνει αυτό, όπως εξηγούσαν, αναμένεται να γίνει μία σημαντική επένδυση σε τεχνολογική υποδομή (servers, συστήματα δικτύωσης κοκ) αλλά και σε προσωπικό στην Ελλάδα προκειμένου να αναβαθμιστεί σε «τοπική ζώνη».

Σημειώνεται πως «τοπικές ζώνες» η AWS έχει σήμερα μόνο στις ΗΠΑ και θεωρείται στρατηγικής σημασίας η επιλογή να τοποθετήσει την Ελλάδα στο γκρουπ των συνολικά 22 χωρών ανά τον κόσμο όπου πλέον θα τα επεκτείνει. Αν και το ύψος της επένδυσης δεν έχει γνωστοποιηθεί εκτιμάται, με βάση την αμερικανική «εμπειρία», ότι θα απαιτηθούν δεκάδες εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια ανώτερα στελέχη η επένδυση που θα γίνει είναι ουσίας με δεδομένο ότι ήδη ο όγκος των πελατών της εταιρείας είναι μεγάλος και η ελληνική αγορά αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Επιπρόσθετα με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σε πιθανή ρυθμιστική απαίτηση, ότι τα data των εταιρειών σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός των τραπεζών, ή δημόσιων οργανισμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η AWS άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 οπότε και προχώρησε στη δημιουργία ενός Amazon CloudFront Edge, του πρώτου «φυσικού» σημείου της στην Ελλάδα, αλλά και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό είχε βοηθήσει -μεταξύ άλλων – στη δημιουργία της πλατφόρμας εμβολιασμού. Ακολούθησε τον περασμένο Ιανουάριο η σύσταση της ελληνικής θυγατρικής ενώ τον περασμένο Αύγουστο η AWS και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής πρόθεσης με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.