Τρεις βασικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μπει τάξη στο ζήτημα των δασικών χαρτών με ταυτόχρονη προστασία του δάσους, της ιδιοκτησίας των πολιτών, αλλά και των διεκδικήσεων του Δημοσίου σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, από τη Βουλή απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και ο καθορισμός της αμοιβής τους, προκειμένου αυτή να συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

Στόχος είναι να προχωρήσει πρακτικά και με ταχύτητα η όλη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, παρέχοντας κίνητρο επιτάχυνσης των διαδικασιών στις επιτροπές.

Η δεύτερη παρέμβαση προβλέπει ότι, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητό του σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς να είναι αναγκασμένος να περιμένει να εξεταστεί το σύνολο των αντιρρήσεων για όλη την Περιφέρεια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν θα περιμένει ο πολίτης να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων για όλη την Περιφέρεια, προκειμένου να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας».

Η τρίτη παρέμβαση, αφορά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας έτσι τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου.

«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός “δασολογικού φονταμενταλισμού”, θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε: έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάσος;».