Την άποψη ότι η επιτροπεία στην Ελλάδα θα διαρκέσει πολύ και θα είναι αρκετά αυστηρή επανέλαβε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος» ο κ. Βίζερ δίνοντας έμφαση στη διάρκεια της επιτροπής σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν θα είναι εκεί για να δει το τέλος της.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να φτάσει την αποπληρωμή στο 75% του χρέους εξαρτάται από τις συζητήσεις σχετικά με τις ωριμάνσεις αποπληρωμής» και πρόσθεσε ότι «δεδομένου του μεγάλου ποσού και των μεγάλων περιόδων ωρίμανσης της αποπληρωμής, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος που θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία, για παράδειγμα».

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο επικεφαλής του EuroWorking Group επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή έως το τέλος του έτους και πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι σημαντική.

«Η εφαρμογή των μέτρων είναι καλή για την ελληνική οικονομία και άρα, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν τόσο καλύτερο για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Αυτό θα δείξει και έξω στον κόσμο αλλά και στον ελληνικό λαό πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δουλέψει σταθερά και αποτελεσματικά, όχι μόνο προς την αξιολόγηση, αλλά και μισό χρόνο αργότερα προς ένα καλό τέλος του προγράμματος».

«Επομένως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σημαντικό και σε συμβολικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και θα δώσει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της οικονομικά μετά από μία περίοδο οκτώ χρόνων σε πρόγραμμα» συμπληρώνει.

Τι θα συμβεί μετά το πρόγραμμα

Ο Τόμας Βίζερ δίνει το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και οι εταίροι:

«Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τώρα, θα έχουμε ένα ενδιαφέρον και έντονο από άποψης δουλειάς φθινόπωρο. Θα κλείσουμε την Τρίτη αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές, μία ή δύο φορές. Και μετά θα έχουμε ακόμη μία αξιολόγηση που θα κλείσει ιδανικά τον Ιούνιο. Τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος. Είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς εκπλήξεις».

Ωστόσο τονίζει: «Κάθε φορά είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Όπως είχε πει ένας μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, “κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές”. Και με αυτή την έννοια, κάθε αξιολόγηση είναι διαφορετική. Τα πράγματα αλλάζουν. Πάντως ένιωθα πάντα ασφαλής, σίγουρος και χαρούμενος όταν ήμουν στην Ελλάδα».

Τι γίνεται όμως μετά τη λήξη του προγράμματος;

Ο Τόμας Βίζερ εξηγεί:

Για όλες τις χώρες που βγαίνουν από το πρόγραμμα, υπάρχει διαδικασία επιτήρησης. Στο ερχόμενο Eurogroup, για παράδειγμα, θα υπάρξει μία έκθεση για την πορεία της Πορτογαλίας για θέματα που συμβάλλουν στην οικονομ8ική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία, που νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους. Επομένως, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πάρει αρκετό καιρό. Δεν θα βρίσκομαι εδώ για να το δω. Το πότε θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τις συζητήσεις σχετικά με τις ωριμάνσεις αποπληρωμής του χρέους, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Δεδομένου του μεγάλου ποσού και των μεγάλων περιόδων ωρίμανσης της αποπληρωμής, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος που θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία, για παράδειγμα.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, απάντησε:

«Αν παρέπεμπα σε ατάκα από ταινία, θα ήταν αυτή: Στο τέλος θα είναι όλα καλά, και αν δεν είναι τότε δεν θα είναι ακόμη το τέλος. Το copyright να το αποδώσετε στην Κριστίν Λαγκάρντ».