–  Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα υπάρξει πτώση στις περισσότερες σχολές, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Πιο αναλυτικά, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο», Αντώνης Φλωρόπουλος, εξηγεί γιατί θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων και στις . Εξαιρέσεις, βέβαια, υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σχολές που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν είναι εφικτή η εκτίμηση για το που θα κυμανθεί η βάση εισαγωγής σε αυτές.

Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, η θα είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι, γιατί εκτός από τις χειρότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα, έχουμε και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων, με εξαίρεση τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που φέτος εισάγονται 304 έναντι 369 που εισήχθηκαν πέρυσι (65 λιγότεροι). Φέτος το απαιτούμενο ύψος για τις γυναίκες μειώθηκε από το 1,70 στο 1,63, ενώ στην Πυροσβεστική καταργήθηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρόπουλος.

«Η πτωτική πορεία των βάσεων σε όλα σχεδόν τα πεδία με ναυαρχίδα το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ακολουθούμενο από το 2ο και το 1ο με μικρότερους κλυδωνισμούς και αυξομειώσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας), συμπληρώνεται με αντίστοιχες κατολισθήσεις στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα», σημειώνει.

Πανελλήνιες 2022: Πότε ανακοινώνται οι

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πριν τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας. Η υπουργός μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ εξηγώντας ότι από την στιγμή που κατάφεραν να ανακοινώσουν πιο νωρίς τις βαθμολογίες, το ίδιο θα κάνουν και με τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Πανελλήνιες 2022: Πότε υποβάλλονται τα

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα ειδικά μαθήματα το επόμενο βήμα για τους υποψηφίους θα είναι η υποβολή των μηχανογραφικών τους.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλεξάνδρος Κόπτσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους στα μέσα του Ιουλίου (ανάμεσα στις 15-20 του μήνα) ώστε στη συνέχεια να γίνει και η ανακοίνωση των βάσεων.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.