Για ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο (δηλ. 3 «Α»), με στόχο «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, κυρίαρχος στόχος είναι η αποκομματικοποίηση, αλλά όχι αποκρατικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι μετά το 2018 θα προχωρήσουν διαγωνισμοί του για πτυχιούχων στο Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά:

Ο περιέγραψε ως στόχο την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο, όπως είπε.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του».

Έκανε λόγο για έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου ενώ επεσήμανε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην χώρα μας είναι κάτω από μέσο όρο κρατών ΟΟΣΑ.

Επανέλαβε ότι χρειάζεται ένα κράτος που να επιβάλλει καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά και να εργάζεται με πραγματικά διάφανη τρόπο ενώ αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη βοήθεια γαλλικής κυβέρνησης.

Καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση, εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα.

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Αυτοί που θέλουν το κράτος μικρότερο απ’ ότι είναι ώστε να αφήνονται οι μικροί στο έλεος των μεγάλων το αξιοπερίεργο είναι ότι για δεκαετίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν το κράτος ως μηχανισμό νομής της εξουσίας. Τολμούν να μιλούν για διορισμούς στο Δημόσιο αυτοί που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χρησιμοποίησαν το κράτος».

Πρόσθεσε, ότι γενική επιθυμία είναι οι πολίτες να έχουν απόλυτη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω υπολογιστών, tablet κτλ και να μη χρειάζεται η φυσική τους παρουσία.

Κλείνοντας, εξήγγειλε ότι μετά το 2018 θα προχωρήσουν διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για προσλήψεις πτυχιούχων στο Δημόσιο, ιδίως καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού για τους οποίους θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα «επαναπατρισμού», προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση του brain drain.