Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι «ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά και ο πρώτος χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα επιβάρυνσης για το 2018», δήλωσε ο πρωθυπουργός .

Μιλώντας στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρά τη δημοσιονομική ασφυξία «είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι εκεί όπου άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση, και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν».

Σημείωσε ότι «πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω» και τόνισε ότι «γι’ αυτό και μεθαύριο, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το «». Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες».

Για να επαναλειτουργήσει η χρειάζεται υπουργική απόφαση. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία έως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους για ελάχιστες περιπτώσεις κοινωνικών ομάδων.

Αναφέρθηκε επίσης στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και τα κοινωνικά επιδόματα, υπογραμμίζοντας πως «όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Μιλώντας για τον θεσμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας, είπε ότι αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι είναι εξίσου σημαντικός, εξίσου εμβληματικής αξίας και σημασίας -συγκρίνοντας βεβαίως τις εποχές και τις δυνατότητες που έχει η χώρα- με την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ».

«Υπό την έννοια ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές, εντός εισαγωγικών, υποβαθμισμένες, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν είχε προτεραιοποιηθεί η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα, να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του ΕΣΥ», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Κάλεσε, δε, τους πολίτες, να συνειδητοποιήσουν «τι ακριβώς προσφέρεται εδώ. Εδώ, δεν προσφέρεται νοσοκομειακή φροντίδα. Προσφέρεται, όμως, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Είναι η πρόληψη».