: Όλα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου –  Σημείωσε ότι ο μετατρέπεται σε σύμβουλο εύρεσης εργασίας αντί για διαχειριστή επιδομάτων.

Μεταξύ άλλων είπε πως «Γνωρίζουμε όλοι καλά πως το πεδίο της εργασίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίζει να αλλάζει ακόμα περισσότερο» και πρόσθεσε: «Πρόθεσή μας είναι να μην παρακολουθούμε τις εξελίξεις αμέτοχοι και φοβισμένοι, αλλά να απαντάμε στις προκλήσεις με ενεργητικό τρόπο. Αυτό χρειάζονται και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».

Απαντώντας για τη διαφορά των στοιχείων που δηλώνονται, για τον αριθμό των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και από τον ΟΑΕΔ -η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι επικείμενες αλλαγές στον έχουν σχέση και με την απόκλιση των στοιχείων για την καταγραφή των ανέργων, μεταξύ των δύο φορέων- ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η επίσημη ανεργία μετράται με συγκεκριμένο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μέσα από την έρευνα του εργατικού δυναμικού, έρευνα με πολύ μεγάλο δείγμα, διενεργείται με παρόμοιο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι αυτή που αποτυπώνει τον ορισμό της ανεργίας, όπως αυτός δίνεται από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. «Στον ΟΑΕΔ, αυτό το οποίο δηλώνεται είναι ο κατά δήλωση άνεργος, ασχέτως αν ψάχνει εργασία ή όχι», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε ότι η απόκλιση των στοιχείων μεγάλωσε πάρα πολύ στα χρόνια των μνημονίων, επειδή έχει γίνει σύνδεση μίας σειράς επιδομάτων με την ιδιότητα του ανέργου, την οποία παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Για τον «κόφτη» στο

«Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι εφόσον αυτά τα επιδόματα είναι προνοιακά, λογικό είναι να συνδέονται με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Και δεν καταλαβαίνω προς τι ο θόρυβος και ο κοπετός», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός επέμεινε ότι με το νομοσχέδιο ο μετατρέπεται από μία μηνιαία γραφειοκρατική υποχρέωση των ανέργων σε ένα εργαλείο ανεύρεσης πραγματικών θέσεων εργασίας και αντιμετωπίζεται η μακροχρόνια ανεργία μέσω της κατάρτισης ενός Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, με τους συμβούλους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του μετονομασθέντος .

Επιδίωξη του νομοσχεδίου, όπως εξάλλου υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου, είναι να συναντηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων με τα προσόντα του εργατικού δυναμικού. «Οι άνθρωποι που μένουν για χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας, έχουν λίγες πιθανότητες να βρουν δουλειά. Υποχρέωσή μας είναι να σπάσουμε αυτήν τη συνθήκη, και αυτό θα γίνει με τη σωστή επανεκπαίδευσή τους, με τη δυνατότητα που θα τους δοθεί να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους. Επίσης, βελτιώνεται η ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και η χρηματοδότησή τους πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ θα μπορούν να παρέχουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και τα δημόσια πανεπιστήμια», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ενισχύεται το κίνητρο εύρεσης εργασίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, ταυτόχρονα ενισχύεται το κίνητρο εύρεσης ασφαλιστέας εργασίας για τους δικαιούχους των επιδομάτων ανεργίας, καθώς ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας, για όσους μήνες θα το δικαιούτο, ως άνεργος, και με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται και η μαύρη εργασία των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας.

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο διαχωρίζονται αυτοί που έχουν πραγματικές ανάγκες από εκείνους που επωφελούνται από κοινωνικούς πόρους, προνοιακούς πόρους, που δίνονταν χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης», ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Ερχόμαστε σήμερα να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι η δέσμευσή μας για την επίλυση του θέματος των εκκρεμών συντάξεων παραμένει απολύτως ενεργή». «Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο που θα ξεμπλοκάρει την κατάσταση», τόνισε.