Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Έτσι, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγορά” που πριν από δύο εβδομάδες αποκάλυψε ότι η τρόικα απαιτεί κόφτη έως το 2023. Η “Αγορά” ανέφερε ότι οι δανειστές έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σχέδιο για μόνιμο κόφτη διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και πέραν του 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην “Καθημερινη” ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητα του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Θεωρεί, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας. Ο κ. Τσακαλώτος παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, enikos