Αν και είναι ακόμα πρώιμο, δεν αποκλείεται να πάμε σε , σύμφωνα πληροφορίες

Σύμφωνα με την Ημερησία, ιδανικά, το υπουργείο θα ήθελε να στηριχθούν περί τις 100.000 δανειολήπτες που έχουν δει να αυξάνονται , λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Πριν το Πάσχα η τελική πρόταση

Εκτιμάται ότι σε περίπου δύο εβδομάδες -σίγουρα πριν το Πάσχα- οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν στο υπουργείο την πρόταση τους η οποία θα στηρίζεται στην χαρτογράφηση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου (πόσα δάνεια είναι κυμαινόμενου και πόσο επιβαρύνονται) και στο εκτιμώμενο κόστος ενός πιο διευρυμένου προγράμματος επιδότησης, με το ενδεχόμενο να εισφέρει αυτή τη φορά και ο κρατικός κορβανάς να είναι ανοιχτό. Αν και είναι ακόμα πρώιμο, δεν αποκλείεται να πάμε σε κλιμακωτές επιδοτήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν ήδη δώσει κατ’ αρχήν «πράσινο φως» ώστε να μην χαρακτηριστούν τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης (unlike to pay). Και αυτό, γιατί και επόπτες αναγνωρίζουν ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας «κόκκινων» δανείων.

Τα τραπεζικά επιτελεία έχουν βγάλει «χαρτί και μολύβι» προκειμένου να εξετάσουν πόσο μπορούν να αυξηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς αυτά της ευαλωτότητας, όπως ορίζονται από τον νόμο, είναι πολύ χαμηλά: ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Γέφυρα» που έτρεξε την περίοδο της πανδημίας και έδωσε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάζοντας φρένο στη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων τα κριτήρια ήταν σαφώς υψηλότερα.

Ειδικότερα, για ενήμερα δάνεια του «Γέφυρα» το εισοδηματικό κριτήριο έφτανε μέχρι και τις 57.000 ευρώ (ζευγάρι με 3 παιδιά) ενώ πολύ υψηλότερα ήταν και τα κριτήρια για «κόκκινα», καθώς είχαν καθοριστεί από 12.500 ευρώ – 36.000 ευρώ (ζευγάρι με 3 παιδιά).

Πολύ υψηλότερα ήταν και άλλα κριτήρια του «Γέφυρα», όπως της αξίας του ακινήτου και ειδικότερα από 200.000 – 300.000 ευρώ ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δάνειο (ενήμερο, με καθυστέρηση ή κόκκινο).

Μέχρι σήμερα, επιλέξιμοι για την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της δόσης τους είναι περίπου 1.000 συνεπείς ευάλωτοι δανειολήπτες και στην «ουρά» βρίσκονται άλλοι 26.000, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια.

Το υπουργείο εκτιμά ότι από αυτές τις 26.000 αιτήσεις οι 11.000 για τις οποίες έχει γίνει άρση τραπεζικού απορρήτου θα είναι τελικά επιλέξιμες στη συντριπτική τους πλειονότητα.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι από τις συνολικά 36.000 αιτήσεις οι 13.000 δεν διέθεταν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους πελάτες τους ώστε να τους βοηθήσουν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους.