Ο συνολικός αριθμός των εισερχομένων από το εξωτερικό στο επτάμηνο αθροίζεται στα 3,9 εκατομμύρια – Πάνω από 2 εκατομμύρια αφίξεις μόνο για τον Ιούλιο, επανέρχεται η συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό και την επίτευξη του στόχου 50%-60% της χρονιάς-ρεκόρ όλων των εποχών που ήταν το 2019.

Με βάση τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF, οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οδικές αφίξεις) σημείωσαν άνοδο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με πάνω από 2 εκατ. φέτος σε σύγκριση με το 1,34 εκατομμύριο αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Νούμερο ενθαρρυντικό εν μέσω πανδημίας, έστω κι αν υπολείπεται έναντι του ρεκόρ των 3,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων του Ιουλίου του 2019. Eπιπλέον, στα θετικά για τον φετινό Ιούλιο και σε αντίθεση με πέρυσι, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με τη μέση πληρότητα, ανάλογα με τον προορισμό, να έχει φτάσει προοδευτικά έως το τέλος του μήνα στο 60%-85% πανελλαδικά, πέραν φυσικά και των υψηλών ποσοστών, αγγίζοντας ακόμη και το 90% που καταγράφεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Aπό την άλλη πλευρά, στα αρνητικά δεδομένα για τη συνέχεια, προσμετράται η έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία που προκαλεί γενικευμένα στους τουριστικούς φορείς αλλά και το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο το βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για 13 ελληνικά νησιά μαζί με την Κρήτη, αλλά και δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη, με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 4% σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Τήνος, αλλά και η Πάρος με πάνω από 5,5%.

Το κόκκινο στον χάρτη αποτυπώνεται ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη τόσο για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο -είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον κλείνονται έως και μόλις λίγες ώρες πριν από το ταξίδι- όσο και για το στοίχημα της μεγαλύτερης σεζόν μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ώστε να μετριαστούν -όσο γίνεται- οι φετινές απώλειες λόγω της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση ξενοδόχοι, αεροπορικές και tour operators βρίσκονται πάνω από τα συστήματα κρατήσεων φοβούμενοι νέα επιβράδυνση, τις οποίες πλέον μετρούν μέρα με τη μέρα. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προκύπτει ιδιαίτερα μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι δεν θα έρθουν νέες κρατήσεις που τελικά είναι και το στοίχημα για σεζόν έως τον Οκτώβριο».

Τα νούμερα στις αφίξεις επταμήνου

Οσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, με βάση τα πιο πρόσφατα, επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώνεται στους 664.000 ταξιδιώτες και μόνο για τον Μάιο στους 285.000.

Ενδιαφέρον έχουν τα επιπλέον, προκαταρκτικά στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις, όπως αυτά προκύπτουν από τις φόρμες εντοπισμού PLF που υποχρεώνονται να συμπληρώνουν όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα στις εισόδους (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά σύνορα). Για τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των PLF ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, από το 1,39 εκατομμύριο τον Ιούλιο του 2020 (+45,4% από πέρυσι), ενώ για τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λίγο πάνω από το 1,2 εκατομμύριο. Που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στο επτάμηνο αθροίζεται με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ και τα PLF στα 3,9 εκατομμύρια. Σημειώνεται εδώ ότι πέρυσι ο Ιούλιος ήταν ο πιο δυνατός για το σύνολο του καλοκαιριού, αφού από τον Αύγουστο και μετά είχαν ξεκινήσει τα αυξημένα κρούσματα στα νησιά, κάτι που φοβούνται και για φέτος οι τουριστικοί φορείς.

Ο αριθμός των PLF πέρυσι τον Αύγουστο μειώθηκε στο 1,32 εκατομμύριο, τον Σεπτέμβριο στις 997.000 και εν συνεχεία τον Οκτώβριο στις 547.000 και μόλις στις 140.000 το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Τον φετινό Ιούλιο οι αφίξεις με όλα τα μέσα από την (πρώτη) Γερμανία είναι στις 345.000, ακολουθεί η Γαλλία με 172.000, η Πολωνία με 163.000 και εν συνεχεία Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία με νούμερα -και οι τρεις- πάνω από τις 100.000. Τα συμπληρωμένα PLF από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη αγορά για τη χώρα μας που άνοιξε φέτος στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου λόγω του μέτρου της καραντίνας με την επιστροφή στη χώρα, είναι στους 98.000 ταξιδιώτες – και εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι οι προσδοκίες από τη βρετανική αγορά είναι ότι θα κινούνταν καλύτερα από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Η αγορά των ΗΠΑ -από τις πλέον σημαντικές λόγω δαπάνης- βρίσκεται στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης των αγορών με τις περισσότερες αφίξεις για τη χώρα μας, ενώ πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία, μόλις στις 25.000, λόγω του μειωμένου αριθμού των πτήσεων σε αυτή τη φάση από τη ρωσική αγορά.