Στο θέμα της το οποίο παραμένει ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση και στις προσπάθειες που γίνονται για την εξυγίανση και διάσωση του οργανισμού, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε δύο ημερομηνίες – «κλειδιά» για τη . Μιλώντας στον , ανέφερε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νεότερη έκθεση της Ernst & Young, ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην προηγούμενη έκθεσή του ο ελεγκτής εξέφρασε προβληματισμό για το μέλλον της λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Ο υπουργός απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις όσον αφορά το πόρισμα της μελέτης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας της και την παράλληλη εξυγίανσή της.

Ακολουθεί, όπως είπε, η 31η Οκτωβρίου, «ημερομηνία ορόσημο» για επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της μετα-Μνημονιακής εποπτείας.

Ο κ. επαναβεβαίωσε την προγραμματική τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Στόχος είναι να αλλάξει η σύνθεση του προσωπικού προς το νεότερο και να καταργηθούν κάποιες παλιές ειδικότητες που δεν θα συνάδουν με την ανανεωμένη ταυτότητα της επιχείρησης, ειδικά ειδικότητες που συνδέονται με τις πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα είχε μικρότερες ζημίες εάν απλώς είχε κλείσει ορισμένες λιγνιτικές μονάδες αλλά συνέχιζε να πληρώνει κανονικά το προσωπικό τους. Προσέθεσε πως δεν υπάρχει προοπτική ιδιωτικοποίησής τους, καθότι δύο διαγωνισμοί που κήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν άγονοι λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος.

ΑΠΕ