Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης: Τι ισχύει για ΦΠΑ, επιδόματα, εργασία, ενοίκια, φορολογία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Τι ισχύει για ΦΠΑ, , εργασία, , φορολογία . Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Θα μειωθεί ο ΦΠΑ για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου για μεταφορές προσώπων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα, εισιτήρια κινηματογράφων.

Όσον αφορά την εργασία και τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Οι εργοδότες θα μπορούν να περιορίζουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο ήμισυ. Για το διάστημα που δεν θα εργάζεται θα του καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% της αμοιβής του. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ανακοινώθηκε ότι ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Στις 15 Ιουνίου, είναι ημερομηνία απελευθέρωσης εισόδου επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Το σχέδιo για την στήριξη της αγοράς και τα νέα μέτρα

Φάση 1: Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας

Μάρτιος έως Απρίλιος: Τα μέτρα στήριξης της πρώτης φάσης βοήθησαν 2 εκατομμύρια πολίτες

Φάση 2: Σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Μάιος έως μέσα Ιουνίου:

Φάση 3: Προοδευτική ανάκαμψη της αγοράς

Μέσα Ιουνίου έως Οκτώβριος:

Φάση 4: Σταθεροποίηση της οικονομίας

Παρουσίαση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Οικονομίας τον Σεπτέμβριο του 2020

Νέα μέτρα

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων με αριθμούς

Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Επιδότηση επιτοκίου, άντληση ρευστότητας μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παροχή εγγύησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στρατηγικές επενδύσεις

Αναπτυξιακός Νόμος: Έγκριση από την ΕΕ πρόσθετης δυνατότητας ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων ύψους 2,7 δις ευρώ, 2 νέα προγράμματα το Μάιο : «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρή-σεων»

Έργα ΣΔΙΤ: Έγκριση νέων έργων ΣΔΙΤ (4 έργα ύψους 365 εκατ. ευρώ), Δημοπρατήσεις έργων ΣΔΙΤ εντός Ιουνίου (8 έργα ύψους €1,5 δισ.), Ενεργοποίηση συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς (π.χ. EIB, EBRD) για χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ

Εγκρίσεις νέων Στρατηγικών Επενδύσεων: Εγκρίσεις νέων Στρατηγικών Επενδύσεων €700 εκ., Αδειοδοτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ΑΠΕ €80 εκ.

Εργασία

Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης – €820 εκ. (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος)

Συμμετοχή: Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου, όλοι υφιστάμενοι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Εργοδότης: Δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%.

Αμοιβή: Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό αμοιβή στον ίδιο ύψους 60% επί του καθαρού μισθού του. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ολοκλήρου.

Ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας: Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου, ούτε αλλαγή των όρων της σύμβασης εργασίας

Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων

Επίδομα εποχικής ανεργίας: Δίδεται παράταση του επιδόματος εποχικής ανεργίας για τους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη στο ύψος του βασικού μισθού για εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ως κίνητρο επαναπρόσληψης.

Μείωση απαιτήσεων: Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο από τα 100 στα 50.

Επιδόματα ανεργίας: Παράταση όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Μεγάλη είναι η σημασία του τουρισμού για τη χώρα μας καθώς οι εισπράξεις ανέρχονται σε €19 δισ. (ΤτΕ: Ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών) ενώ ο τουρισμός συνεισφέρει στην απασχόληση με 360.00 εργαζόμενους (ΕΡΓΑΝΗ: απασχολούμενοι σε καταλύματα και εστίαση)

Ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης

Τουρισμός εσωτερικού

Τουρισμός εξωτερικού (από 15 Ιουνίου)

Ικανότητα διαχείρισης κρούσματος στους προορισμούς

Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών

Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος

Ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς

Ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας:

Κάλυψη από κοντινούς προορισμούς:

Διασφάλιση ροών τουριστών από το εξωτερικό

1ο στάδιο απελευθέρωσης – 15 Ιουνίου

Η απελευθέρωση αναμένεται να δημιουργήσει θετική πίεσης για ανάλογη απελευθέρωση περιορισμών και στη χώρα προέλευσης

2ο στάδιο απελευθέρωσης – 1 Ιουλίου

Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Μαΐου

Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από τον 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων

Μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού

Εσωτερικός τουρισμός

Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»:

Στόχοι: Ενίσχυση ρευστότητας κλάδου, Ενίσχυση απασχόλησης, Τόνωση της ζήτησης
Πλαίσιο: 30 εκατ. €, e-voucher αξίας 120 Ευρώ/ δικαιούχο, Κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, 250.000 δικαιούχοι, 1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο

Επικοινωνία και ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας των τουριστών

ip[
Exit mobile version