Με μείωση δικαιούχων στα επίπεδα των 270.000 νοικοκυριών ή έως 700.000 ωφελούμενους, για να περιοριστεί αντίστοιχα η ετήσια δαπάνη στα επίπεδα των 700 – 750 εκατ ευρώ, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να πείσει τους θεσμούς ότι μπορεί να εφαρμόσει καθολικά το , χωρίς να χρειαστεί η περικοπή επιδομάτων.


Μόνο τυχαία ως προς αυτό δεν είναι η παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώς Φωτίου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, όπου ουσιαστικά ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ «ώστε όλα τα ποσά τα οποία θα διατεθούν για το -το οποίο υπολογίζεται ότι φτάνει γύρω στα 700 με 900 εκατ. ευρώ- να μην προέλθουν από περικοπή επιδομάτων». Όπως η ίδια η κ. Φωτίου επισήμανε «δεν έχει κανένα νόημα να κόψουμε ένα επίδομα, για να δώσουμε ένα άλλο.

Εφόσον η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι έχει αυτά τα χρήματα, μέσα από εξοικονόμηση άλλων πόρων, διαμέσου όλης της κυβέρνησης, να μας υποστηρίξει η Επιτροπή Απασχόλησης να χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, αθροίζοντάς το στις ήδη πολύ χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 2,2% του ΑΕΠ συνολικά στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,1%.».

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι 240 εκατ ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από την ενσωμάτωση των μέτρων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος), στο ΚΕΑ. Άλλα 60 εκατ ευρώ μπορούν να προκύψουν από την τωρινή λειτουργία του ΚΕΑ σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή εκταμιεύθηκαν περίπου 13,7 εκατ ευρώ για να χορηγηθεί η συγκεκριμένη παροχή σε 32.862 δικαιούχους, οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι η δυσπιστία – διαφωνία που έχουν εκφράσει οι θεσμοί για την ελληνική πρόταση ότι είναι εφικτό να εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ ευρώ από τη μείωση κατά 10% των δαπανών των υπουργείων.

Τα υπόλοιπα 350 – 450 εκατ ευρώ που απαιτούνται η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να προκύψει από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Για να πείσει τους θεσμούς ότι δεν απαιτούνται περικοπές επιδομάτων, αλλά καλύτερος συντονισμός των παροχών, η ελληνική πλευρά έχει συστήσει επιτροπή που έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της συγκέντρωσης όλων των παροχών προνοιακού χαρακτήρα.

Στόχος είναι η συνολική αξιολόγησή τους για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες επιμέρους περικοπές, που θα περιορίσουν τη συνολική δαπάνη και θα κάνουν πιο «ευέλικτους» τους εκπροσώπους των θεσμών, να αποδεχτούν τις ελληνικές προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει ένα «παζάρι» περικοπών , με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούν μεγάλες μάζες πληθυσμού με σημαντικές απώλειες εισοδήματος. Άλλωστε η πλευρά των θεσμών έχει ήδη ζητήσει παρεμβάσεις στο σκέλος του επιδόματος θέρμανσης και των επιδομάτων αναπηρίας.