Τι είναι αυτό που ωθεί νέους Γερμανούς να εντάσσονται στο κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, που θέλει, όπως λέει, να αλλάξει εκ βάθρων την Ευρώπη;

Στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το διαδικτυακό περιοδικό Bento του Spiegel, που μίλησε με ορισμένους απ’ αυτούς και κατέγραψε τις απόψεις τους.

«Η προσφυγική κρίση, η άνοδος του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, η εκλογή του Τραμπ και το Brexit έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονη ανησυχία για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στις τάξεις της νεολαίας.

Ορισμένοι νέοι άνθρωποι εντάσσονται σε κόμματα του κατεστημένου, άλλοι ιδρύουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς ή μετέχουν με σημαίες της ΕΕ στις πορείες του «Παλμού της Ευρώπης» (“Pulse of Europe”). Κάποιοι, ωστόσο, εντάσσονται στο ευρωπαϊκό κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη με την αινιγματική συντόμευση DiEM25 ( Democracy in Europe Movement 2025) που θέλει να φέρει την επανάσταση στην Ευρώπη», αναφέρει το .

Μετά από ένα σύντομο προφίλ του «αριστερού ιδεαλιστή» πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας το Bento αναφέρει τους στόχους του DiEM25, που κινείται «κάπου ανάμεσα σε λαϊκό κίνημα και ευρωπαϊκό κόμμα» και θέλει να φέρει τη διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να μεταδίδονται μέσω Ίντερνετ οι συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι στόχοι του New Deal του DiEm25 για την Ευρώπη

  • Μια σύμβαση ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα επενδύσουν από κοινού στην πράσινη ενέργεια.
  • Μια στρατηγική για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να βρίσκουν δουλειές στις περιοχές τους και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε οικονομικά ισχυρότερα κράτη.
  • Ένα πανευρωπαϊκό Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες όλων των Ευρωπαίων και θα λειτουργήσει ως βάση μιας μελλοντικής Κοινωνικής Ένωσης.
  • Το δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή στέγαση.

alt

Ο τίτλος του άρθρου του Bento: «Πώς θέλουν οι οπαδοί του Βαρουφάκη να προστατέψουν την Ευρώπη απ' τους δεξιούς λαϊκιστές»

Κι εδώ είναι που παίρνουν το λόγο οι Γερμανοί φοιτητές, που εμπνέονται απ’ τα οράματα του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν πιστεύω ότι ένα κράτος μπορεί μόνο του να λύσει τα προβλήματα του σήμερα, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες ή η εργασιακή ανασφάλεια….», λέει ο 25χρονος Konstantin, που σπουδάζει στο Αμβούργο. Και συνεχίζει: «Το DiEM είναι ένα κίνημα που υπερβαίνει τις εθνικές δομές και θέλει να ασκήσει μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Και προσφέρει ένα νέο όραμα μιας πιο ελεύθερης και πιο αλληλέγγυας Ευρώπης, που μου λείπει από τα άλλα κόμματα.»

Ο 24χρονος Sören που σπουδάζει κοινωνιολογία έχει θορυβηθεί απ’ την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη: «Ως δημοκράτες πρέπει να κάνουμε κάτι για να διατηρήσουμε τη δημοκρατίας μας. Στο DiEM το θέμα είναι να συμπράξουν οι Δημοκράτες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Να μη διαχωριστούμε στα κόμματα, τα παρακλάδια και τις διάφορες τάσεις και ασχολούμαστε με τοπυς εαυτούς μας, αλλά να αναπτύξουμε ένα κοινό project. Αλλά το DiEM είναι ακόμη πολύ νέο, πρέπει να αναπτύξουμε το δίκτυό μας. Αυτή τη στιγμή απασχολούμαστε με τη διοργάνωση της Εναλλακτικής Συνόδου του G20, τη Σύνοδο Παγκόσμιας Αλληλεγγύης (Global-Solidarity-Summit)».

Η 22χρονη Elisa σπουδάζει εθνολογία στη Χαϊδελβέργη. Ανησυχεί κι αυτή με την απήχηση που έχουν οι ακροδεξιές «σειρήνες» στη νεολαία. «Νιώθω ότι δεν με εκφράζει κανένα απ’ τα κατεστημένα κόμματα στη Γερμανία. Κι είναι κι αυτός ένας λόγος που ενθουσιάστηκα με το DiEm όταν γνώρισα το κίνημα σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιό μου το περασμένο καλοκαίρι. Φυσικά και φοβάμαι μήπως ξεφουσκώσει, μήπως χάσει την αρχική του ενέργεια και δεν απομείνουμε στο τέλος αρκετοί για να αγωνιστούμε για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη. Δεν πρέπει με τίποτε να εγκαταλείψουμε νωρίς την προσπάθεια», λέει.

Και το άρθρο καταλήγει:

«Το εγχείρημα είναι ακόμη νέο και επωφελείται απ’ τη γοητεία της νέας αρχής και το χάρισμα του ιδρυτή του. Αν και κατά πόσον θα καταφέρει το DiEM25 να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να το κρίνουμε το 2025».