Οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη έχουν μια ολόκληρη ιεροτελεστία, για να βάψουν τα πασχαλινά αυγά. Το κόκκινο χρώμα δεν το συναντάμε αυτές τις ημέρες μόνο στα αυγά! Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας απλώνουν ένα κόκκινο πανί στο παράθυρο, στο μπαλκόνι, στην αυλή του σπιτιού, για να διώξει μακριά τις ασθένειες και το κακό…

Πίσω απ’ τα έθιμα

Τσουγκρίζουμε τα αυγά, για να ευχηθούμε ο ένας στον άλλον. Η πράξη αυτή συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου και των δεσμών του θανάτου με την Ανάσταση του Κυρίου και έπειτα τα τρώμε, ώστε να αποκτήσουμε την κρυμμένη δύναμή τους.

Ένα αυγό, χίλιες χρήσεις

Τα βάζουμε σε λαμπροκουλούρες και σε τσουρέκια. Τα τοποθετούμε στους τάφους, ώστε και οι νεκροί να λάβουν το μήνυμα της Ανάστασης. Τα βάζουμε στο εικονοστάσι για φυλαχτό. Τα θάβουμε στο αμπέλι για να προστατεύεται από τα σκαθάρια και το χαλάζι και στο χωράφι για καλή σοδειά. Τα κρεμάμε εναλλακτικά με κλωστή από το ταβάνι, στολίζοντας και προστατεύοντας το σπίτι.

Γιατί κόκκινα;

Mία θεωρία λέει ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αβγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.

Υπάρχει και μια τρίτη θεωρία που υποστηρίζει πως η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αβγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Βάψτε τα αυγά με παντζάρι

Μια ωραία ιδέα είναι να βάψετε τα αυγά σας, όπως οι παλιές νοικοκυρές!
Βράστε 4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό.
Σουρώστε και βάλτε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο νωρίτερα τα βγάλετε τόσο πιο ροζ το χρώμα τους, οπότε αφήστε τα μέχρι να γίνουν κατακόκκινα.
Tip: Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια, γιατί το παντζάρι βάφει!

TRO-MA-KTIKO

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ