Η κυβέρνηση «αισιοδοξεί συγκρατημένα» για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, καθώς ουδόλως αποκλείει την ντρίπλα της τελευταίας στιγμής από τη σκληρή πλευρά των Τόμσεν-Σόιμπλε.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες το βράδυ τηλεδιάσκεψης μεταξύ των θεσμών (παρότι αποδόθηκε «σε τεχνικούς λόγους») και, κυρίως, η σημερινή συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ, 24 ώρες πριν από το Eurogroup, στέλνουν προειδοποιητικά σήματα για μία νέα απόπειρα εμπλοκής και κρατούν τις ελληνικές κεραίες τεντωμένες.

Εάν οι φόβοι επαληθευτούν, το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα βρεθεί μεν σε πρώτο πλάνο, αλλά οι συμμετέχοντες στο σκληρό πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται κατηγορηματικοί: το παιχνίδι, λένε, θα κριθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, δεδομένου (και) ότι πυκνώνουν οι εκτιμήσεις πως Λαγκάρντ-Τόμσεν δεν ακολουθούν πλέον την ίδια γραμμή πλεύσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε αργά χθες το βράδυ την εκτίμηση ότι το έκτακτο Euro summit που ζήτησε «δεν θα χρειαστεί να γίνει», υπονοώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα

Της «σημαντικής προόδου» που καταγράφηκε στο (επίσης έκτακτο) Brussels Group προχθές τη νύχτα, αλλά και στο αίτημα Τσίπρα, είχε προηγηθεί ένας σημαντικός τηλεφωνικός γύρος μεταξύ του πρωθυπουργού και των βασικών κρίκων της διαπραγματευτικής αλυσίδας.

Παρότι το Μαξίμου απέφυγε κάθε επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Παρασκευής, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο, με την Αγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα (σ.σ. «όχι μόνο μία φορά») και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν έδειξε… αιφνιδιασμένος χθες, όταν ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, του ζήτησε τη σύγκλιση του Euro summit, αν δεν καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup.

Θεωρείται βέβαιο ότι τo εν λόγω αίτημα είχε συζητηθεί «με κάποιους εκ των συνομιλητών», στο πλαίσιο των τελικών χειρισμών για την εξεύρεση λύσης.

Η επικοινωνία με τον κ. Γκάμπριελ (αλλά και συχνά με τον Μάρτιν Σουλτς) θεωρείται σημαντική, διότι η δημοσκοπική μάχη ανάμεσα στο κόμμα τους (SPD) και στο κόμμα των Μέρκελ-Σόιμπλε (CDU) μαίνεται ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η υποψηφιότητα του κ. Σουλτς για την καγκελαρία εκτίναξε τα ποσοστά του κόμματος, το «θέμα Ελλάδα» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και η κ. Μέρκελ καλείται να κινηθεί «πολιτικά» έναντι της «εμμονικής» τακτικής του κ. Σόιμπλε.

Κυβερνητικός παράγοντας, ερωτηθείς χθες για τη χρησιμότητα μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, παρέπεμψε στο γεγονός ότι «δεν είναι ενιαίες οι αντιλήψεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων που μετέχουν στην ευρωζώνη». Εννοώντας προφανώς τη γερμανική.

Όσο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μένει να φανεί εάν την τελευταία λέξη θα την πει η κ. Λαγκάρντ ή ο κ. Τόμσεν, τον οποίον χθεσινές πληροφορίες εμφάνιζαν έτοιμο να… σκληρύνει κι άλλο τη στάση του.

Δύο συν ένας συμβιβασμοί

Κατά τις ίδιες πηγές, σ' αυτά τα τηλεφωνικά πάρε-δώσε έκλεισε ο συμβιβασμός στα μείζονα θέματα των μειώσεων στις συντάξεις και στο αφορολόγητο (σ.σ. το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, ενώ η Αθήνα ήθελε να γίνει ανάποδα).

Το τεχνικό μέρος, δηλαδή το «πώς», το ανέλαβε η τριάδα Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκη, αρχής γενομένης από την προχθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω συνάντηση υπήρξε μία «κατ' αρχάς συμφωνία» και στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων: θα είναι μεν 3,5% αλλά ούτε για… δέκα χρόνια, όπως προωθούσε ο Β. Σόιμπλε, ούτε για πέντε όπως πρότειναν προ εβδομάδων ευρωπαϊκοί παράγοντες.

Φυσικά, ούτε μόνο για το 2018, όπως θα ήθελε η ελληνική πλευρά. «Δύο ή τρία χρόνια το πολύ», φέρεται να είναι η κατάληξη, που μένει να οριστικοποιηθεί στις επόμενες ώρες.

Ανοικτό παρέμεινε το θέμα του μηχανισμού, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών (ΔΝΤ-Eurostat) για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και, άρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σύστασή του «σχεδόν αποφασίσθηκε» αλλά το κεντρικό σημείο «ποιος θα έχει τον έλεγχό του» παραμένει στα υπό συζήτηση θέματα.

«Ντρίπλα» για τις ψηφοφορίες

Οσο για τη νομοθέτηση των μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε να ψηφιστούν όλα αμέσως μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, πλην του συνταξιοδοτικού: αυτό, είπαν, θα φτάσει στη Βουλή όταν κλειδώσει η συνολική συμφωνία, δηλαδή το θέμα του χρέους.

Πρόταση που αποδίδεται στην κυβερνητική θέση «δεν υπάρχει συμφωνία, αν δεν συμφωνηθούν όλα», αλλά που παράλληλα θα εκτονώσει την πίεση που υφίστανται οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας.