– Αντίστροφα μετράνε οι καταναλωτές μέχρι την ανακοίνωση των τιμών του Μαρτίου για το πράσινο τιμολόγιο που θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής. Η ανακοίνωση αναμένεται ότι θα προκαλέσει ένα νέο γύρο πτωτικών τιμών σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως φαίνεται από την πορεία της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά το Φεβρουάριο τα πράσινα τιμολόγια αναμένεται να βγουν σε αρκετά χαμηλές τιμές την 1η Μαρτίου εκτοπίζοντας τα μπλε ολιγόμηνα τιμολόγια που βγήκαν στην αγορά μέσα στο Φεβρουάριο με ελκυστικές τιμές.

Σήμα για πτώση τιμών

Η ανακοίνωση των τιμών του πράσινου τιμολογίου, αναμένεται ότι θα δώσει το σήμα για ένα νέο κύκλο χαμηλών τιμών και στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, αφού οι εταιρείες περιμένουν το πράσινο τιμολόγιο για να ανακοινώσουν τις προσφορές τους στα νέα κίτρινα και τα νέα μπλε τιμολόγια που θα ακολουθήσουν.

Τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθούν ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Μπορεί να δούμε τα πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ αναμένεται ότι αρκετά θα προσφέρονται κοντά στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι υψηλότερες χρεώσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα 10,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 21% από τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 13,3 λεπτά ανά kWh.

Και τα κίτρινα τιμολόγια όμως θα είναι σε χαμηλές τιμές, καθώς αναμένονται τιμές από 8,3 – 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα για πολλά από τα κίτρινα τιμολόγια.
Επιστροφή σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα

Με την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να κινηθεί ακόμη πιο πτωτικά τους επόμενους μήνες, κυριαρχεί αισιοδοξία για όλο και πιο χαμηλές τιμές ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Η χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα Πέμπτη κινείται περίπου στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση χονδρική τιμή ρεύματος, από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα Πέμπτη, είναι στα 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν συγκρατήσει τις τιμές φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση ενέργειας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το συμβόλαιο αναφοράς (TTF) στα 23,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα οδηγεί σταθερά τις τιμές ενέργειας στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.
Νέα πρόκληση για τα μπλε τιμολόγια

Το Δεκέμβριο ήρθαν τα πρώτα μπλε σταθερά τιμολόγια, (πρώτα από τη ΔΕΗ με 17,5 λεπτά/κιλοβατώρα, μετά από Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα, ακολούθησε η ELpedison με 16,9 και η NRG, με 15,1/λεπτά/κιλοβατώρα κλπ) με μειωμένες δηλαδή τιμές από τα σταθερά τιμολόγια της κρίσης.

Ακολούθησε όμως στις αρχές Ιανουαρίου το σταθερό 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο στα 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα με πάγιο τα 8 ευρώ, που παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε επειδή δεν ήταν 12μηνο, μέσα σε δύο εβδομάδες προσέλκυσε 10.000 καταναλωτές όπως ήταν ο στόχος του.

Ακολούθησε το άνοιγμα της αγοράς των μπλε τιμολογίων λίγων μηνών. Τον τελευταίο μήνα έκαναν την είσοδό τους στην αγορά δύο σταθερά τιμολόγια 6μηνης διάρκειας. Το 6μηνο τιμολόγιο της Protergia με 9,70 λεπτά/κιλοβατώρα χρέωση σταθερή για έξι μήνες και πάγιο 9,9 ευρώ το μήνα και το 6μηνο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ με χρέωση 10,4 λεπτά/κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,5 ευρώ το μήνα.

Οι τιμές αυτές ήταν ανταγωνιστικές γιατί συγκρίνονταν με τα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου που είχαν κινηθεί από τα 11 λεπτά και πάνω και όπως αναφέρουν πηγές κινήθηκαν καλά εμπορικά.

Πλέον όμως για να ξαναγίνουν ανταγωνιστικά τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα νέα πράσινα.