Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν για τον τερματισμό της βίας στην ανατολική Ουκρανία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να ασκήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να σταματήσει η βία εκεί και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η γερμανίδα καγκελάριος και ο ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν πως νέες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εκεχειρία και ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους τους να παραμείνουν σε στενή επαφή”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσπαθούν εδώ και καιρό να πετύχουν ένα τέλος στη σύγκρουση, όμως η συμφωνία του Μινσκ, που επιτεύχθηκε πριν από δύο χρόνια, έχει εν μέρει οδηγήσει τις δύο πλευρές σε αδιέξοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι πυροδοτεί τη σύγκρουση υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές με στρατιώτες και οπλισμό – μια κατηγορία την οποία αρνείται.

Το Κρεμλίνο ανέφερε από την πλευρά του για την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν πως “σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες”.

Το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει την πολιτική ισορροπία προς όφελος της Ρωσίας και ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

ip[
Exit mobile version