Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν σταματάμε τη γυμναστική

Είναι γνωστό ότι η συστηματική σωματική άσκηση έχει πολυάριθμα οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως η βελτίωση της μνήμης και η πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Η διακοπή της άσκησης για διάστημα 10 ημερών, διαπίστωσαν οι ερευνητές με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη και είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται πρώτα στα άτομα με Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Κάρσον Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η συρρίκνωση του ιππόκαμπου είναι αναπόφευκτη όσο περνούν τα χρόνια και αποτελεί την αιτία αποδυνάμωσης της μνήμης. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει πως η εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρίνεται στη γυμναστική, αυξάνοντας τον όγκο της.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε ομάδα πρώην επαγγελματιών αθλητών έδειξαν ότι η αποχή από τη γυμναστική για 10 ημέρες οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος σε οκτώ διαφορετικά περιοχές του εγκεφάλου.

«Το μήνυμα είναι απλό: η διακοπή της άσκησης μόλις για 10 μέρες δεν οδηγεί μόνο σε επιδείνωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης αλλά και σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο» αναφέρει ο Σμιθ.

ip[
Exit mobile version