Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καταβληθούν με τις συντάξεις Ιουλίου, στο τέλος Ιουνίου, οι αυξημένες στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου. Ο νόμος ισχύει από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% πληρώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς αλλαγές.

Πλέον, οι υπηρεσίες του επιδιώκουν την πληρωμή των Ιουλίου με βάση τις νέες διατάξεις, όμως πληροφορίες λένε ότι διαπιστώνονται τεχνικά προβλήματα, ιδίως στο θέμα με τους συντελεστές υπολογισμού. Πολλοί μάλιστα είναι οι δικαιούχοι που τηλεφωνούν αυτές τις μέρες στα Ταμεία τους για να ενημερωθούν αλλά απάντηση δεν παίρνουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νόμος ορίζει ότι ο νέος βελτιωμένος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και μετά, ήτοι αναδρομικά, από τις συντάξεις Ιουνίου. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν διπλή αύξηση, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας. Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά. Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι… διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Τ.Ε. (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Δ.Ε. (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Υ.Ε. (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35ετία και είχε συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (ήταν δηλαδή σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και πάνω).
Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.
Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΑΥ που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις των επιζώντων δικαιούχων που εργάζονται μετά την τριετία και χάνουν το 50% της σύνταξης, η σύνταξη δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 360 – 384 ευρώ για 15 και 20 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα.