Τι έγινε φέτος με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού – Τα προϊόντα που πήραν «φωτιά»

Αυξημένο κατά πολύ είναι το κόστος του φετινού τραπεζιού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) .

Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ότι η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 επιχειρείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού πλαισίου, καθώς οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ συχνές.

«Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών» προσθέτει το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ διευκρινίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων που κατέγραψε είναι ενδεικτικές, αφού η έμφαση έχει δοθεί στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς

ip[
Exit mobile version