Από την 1η Ιουλίου 2025 αλλάζει οριστικά το πλαίσιο για τις συναλλαγές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σύμφωνα με τον Κώστα Πατήρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Nepa Economic Consulting, πρόκειται για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο ωστόσο φέρνει μαζί του ουσιαστικές προκλήσεις, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις.

Όπως εξηγεί, η εφαρμογή του νέου συστήματος μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και αυτοματοποίηση, όμως στην πράξη οι υποδομές δεν είναι πλήρως έτοιμες και αρκετοί επαγγελματίες δεν έχουν προλάβει να προετοιμαστούν. Η προσαρμογή προϋποθέτει χρόνο, εξειδίκευση και επένδυση σε τεχνολογικά εργαλεία. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, θα έπρεπε να προβλεφθεί ειδική στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε μέσω ενός δημόσιου φορέα είτε με τη δημιουργία προγράμματος ΕΣΠΑ που θα ενισχύει τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.

Δείτε 

Ο ίδιος υπογραμμίζει και τις πιέσεις που δημιουργούνται από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία. Όπως αναφέρει, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να οφείλει 3,7 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, επηρεάζοντας κυρίως προμηθευτές της Υγείας και επιχειρήσεις που στηρίζονται στη ρευστότητα.

Τι αλλάζει στις συναλλαγές επιχειρήσεων από τον Ιούλιο

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές διακόπτουν την αλυσίδα και το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει επαρκώς, κάτι που κάνει κρίσιμη την τήρηση των συμφωνημένων ημερομηνιών πληρωμής.

Παράλληλα, διαπιστώνει ελλείψεις στον συντονισμό των φορέων του Δημοσίου. Παρότι στοιχεία συλλέγονται μέσω MyData και ΓΕΜΗ, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά ξεχωριστά δεδομένα. Όσο δεν υπάρχει ενιαία πλατφόρμα, το πρόβλημα θα παραμένει, εκτιμά.

Αναφερόμενος στον Νόμο 4990/2022, που αφορά επιχειρήσεις με άνω των 50 εργαζομένων, τονίζει ότι συμβάλλει στη διαφάνεια και καλεί τους εργοδότες να τον εφαρμόσουν.

Τέλος, απορρίπτει τη διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων λογιστικών γραφείων, δηλώνοντας: «Σημασία έχει η ποιότητα της δουλειάς, όχι το μέγεθος. Όλοι χρειάζονται εργαλεία».

Δείτε εδώ