Τι αλλάζει στα κοινόχρηστα: Τι θα είναι ο διαμεσολαβητής

Για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, πρόβλημα που μαστίζει πολλές πολυκατοικίες της Αθήνας και των υπόλοιπων αστικών κέντρων, έρχονται μεγάλες αλλαγές. Οι διαφορές για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα θα επιλύονται από τον προσεχή Οκτώβριο με υποχρεωτική διαμεσολάβηση.


Ειδικότερα, εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των δύο μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μίας ώρας, με την ελάχιστη αμοιβή που δύναται να λάβει να φτάνει τα 250 ευρώ, ανεξάρτητα από τις αμοιβές των δικηγόρων κάθε πλευράς.

Πότε θα γίνει η διαμεσολάβηση πράξη
Μέχρι 17-10-2018: Τα μέρη εθελοντικά επιλέγουν να επιλύσουν τη διαφορά εξωδικαστικά, με διαμεσολάβηση.
Από 17-10-2018: Πριν από την κατάθεση της αγωγής, υποχρεωτική προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά με διαμεσολάβηση.
Θα είναι μια σύντομη διαδικασία και μια νομικά ισχυρή συμφωνία και θα εκδίδεται ένας τίτλος εκτελεστός (αρθ. 184 ν. 4512-2018 και άρθ. 904 ΚΠΟΛΔ).
Τι είναι η διαμεσολάβηση
Εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης μιας διαφοράς μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων. Διαρθρωμένη διαδικασία κατά την οποία ένα τρίτο μέρος, ο Διαμεσολαβητής καθοδηγεί τα αντικρουόμενα μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία δημιουργική και ικανοποιητική λύση.
Ο Διαμεσολαβητής δημιουργεί εποικοδομητικό διάλογο, προσφέρει ιδέες, βοηθά τα μέρη να καταλάβουν και αξιολογήσουν το πρόβλημα. Τα μέρη βρίσκουν τη λύση και αποφασίζουν.
Ο Διαμεσολαβητής με τους Δικηγόρους των μερών διατυπώνουν την συμφωνία σε γραπτή δέσμευση ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί
Τι θα είναι ο διαμεσολαβητής
Διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ειδικά εκπαιδευμένος, Ανεξάρτητος, ουδέτερος. Δεσμεύεται από το απόρρητο και την εχεμύθεια. Υπόκειται σε Κώδικα Δεοντολογίας.

ip[
Exit mobile version