Θεσσαλονίκη: 17ο πανελλήνιο συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιστημονικής έρευνας γύρω από το “σωματίδιο του θεού”, θα παρουσιάσουν επιστήμονες του Cern, στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που άρχισε απόψε τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και προσκεκλημένοι από το εξωτερικό συμμετέχουν σε συνεδρίες με αντικείμενο ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και του δικτύου 4G, μέχρι τα μικροκύματα και την αστροφυσική υψηλών ενεργειών και από την πυρηνική φυσική, μέχρι τη μετεωρολογία και την κλιματολογία.

Το θέμα του συνεδρίου είναι “Η φυσική συναντά την κοινωνία” – ανακαλύψεις, επιτεύγματα, προοπτική για τη φυσική του 21ου αιώνα και στόχος του είναι να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει 30 συνεδρίες, ενώ στη διοργάνωση μετέχουν 50 προσκεκλημένοι ομιλητές, 200 συγγραφείς και 1000 σύνεδροι. Ειδικό αφιέρωμα θα παρουσιαστεί για τον Βρετανό Φυσικό Στήβεν Χόκινγκ, με αφορμή τον θάνατό του.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, ακόμη, οι ομιλίες των ακαδημαϊκών Σταμάτη Κριμιζή και Χρήστου Ζερεφού, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν το Σάββατο με ένα θεατρικό δρώμενο στο οποίο η τέχνη συναντά την επιστήμη.

“Οι θεματικές ενότητες είναι πάρα πολλές και ελπίζω ότι εκτός από τις ειδικές, που είναι για πολύ ειδικό κοινό, θα συμμετέχουν πολλοί Θεσσαλονικείς, από τα μικρά παιδιά μέχρι τα μεγαλύτερα”, ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Παναγιώτης Φιλντίσης, τόνισε, ότι εξήντα μαθητές θα παρουσιάσουν εργασίες για το πώς αντιλαμβάνονται τις επιστημονικές δραστηριότητες. “Στο συνέδριο εκπροσωπείται η κοινωνία. Φέρνουμε, λοιπόν, κοντά στην κοινωνία τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα και το πώς έχουν επιδράσει στην τεχνολογία”, πρόσθεσε.

Μιλώντας για το θεατρικό δρώμενο, που θα παρουσιαστεί κατά τη λήξη του συνεδρίου η σκηνοθέτης του Μαρία Τσαρούχα, έκανε λόγο για μια συνύπαρξη τέχνης και επιστήμης και για μια προσπάθεια να μυηθεί ο κόσμος σε έναν νέο τρόπο σκέψης όπου η επιστήμη και τα γνωστικά πεδία συνδέονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο. Στο δρώμενο αυτό συμμετέχει και ο παρολυμπιονίκης Νίκος Καπλάνης.

ip[
Exit mobile version