:  Η νέα πλατφόρμα για «τυχαιοποιημένο έλεγχο στην κοινότητα» με τη διεξαγωγή μαζικών αναμένεται να ανοίξει σήμερα.

: Τα τελευταία ΝΕΑ

Στόχος, όπως τον περιέγραψε την Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είναι «να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα».

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης

Για τη διεξαγωγή των τεστ αυτών έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, υγειονομικές μονάδες του ).

Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας testing.gov.gr στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε rapid test , η πρώτη ομάδα αναμένεται να ειδοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 26 Δεκεμβρίου.

Αν όλα εξελίχθούν βάσει του προγραμματισμού η πρώτη ομάδα των 12.000 ατόμων θα προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Κρούσματα σήμερα: Κάτω από 1000 κρούσματα - Πάνω από 100 θάνατοι

Όπως, όμως, διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης από τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπτώματα κορονοϊού. Γι’ αυτούς τους πολίτες τονίστηκε ότι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποστέλεται στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώνεται στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής. Όποιος επιλεγεί για τεστ θα δέχεται νέο sms λίγες μέρες αργότερα.

Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.

Η δράση αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.