: Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία  για τα . Φέτος λόγω της πανδημίας τα τέλη πήραν παράταση δυο μήνες. Δείτε στο ipaidia.gr πώς να τα πληρώσετε.

Πώς πληρώνονται τα φετινά

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων προκειμένου να πληρώσουν τα . Υπενθυμίζεται ότι λόγω τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρώθηκαν έως το τέλος του 2020 αλλά πήραν παράταση για δύο μήνες. Παράλληλα, την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματά τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες τους καθώς η διαδικασία αυτή γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή. Ωστόσο, όσοι πιαστούν να κυκλοφορούν με το «ακινητοποιημένο» θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα από 10.000 έως 30.000 ευρώ ενώ θα τους αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης.

Τσουχτερά θα είναι και τα πρόστιμα στους φορολογούμενους σε περίπτωση που δεν θα πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής στα τέλη κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται εάν δεν καταβληθούν στο ακέραιο έως 26 Φεβρουαρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου).

Το φετινό ειδοποιητήριο, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με 3 διαφορετικούς τρόπους:

Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)

Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF

Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διδικασία στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,

Εάν έχετε κωδικούς :

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή

Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας
Εάν δεν έχετε κωδικούς Taxisnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR».  Η ΑΑΔΕ καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες, να μην επισκεφτούν τις Εφορίες, αλλά να το κάνουν μέσω της πλατφόρμας. Στη συνέχεια, οφείλουν να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ), ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Στην συνέχεια παρατίθεται ο σχετικός οδηγός της ΑΑΔΕ με την μορφή απαντήσεων στις συνήθεις ερωτήσεις:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Προθεσμία πληρωμών - «Τσουχτερά» τα πρόστιμα

1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ( και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

3. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη Φορολογία σας Δ.Ο.Υ. και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

4. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;

Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

5. Έχω Επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ..

6. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση;

Όχι , οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.

7. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

8. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;

Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

9. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

10. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;

Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».

11. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. :

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

Πλειστηριασμού του οχήματος

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες)

Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ οι απαλλαγές που έχουν λήξει στα τέλη του 2020 ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει σχετικά με την απαλλαγή από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 των ατόμων με αναπηρίες έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Πλέον όλοι όσοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 5 μήνες για να προσκομίσουν στις κατά τόπους Εφορίες τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν την απαλλαγή τους.

Ειδικότερα η απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι: «Κατόπιν της αναστολής των συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., και προκειμένου να διευκολυνθούν τα απαλλασσόμενα, λόγω αναπηρίας πρόσωπα, από τέλη κυκλοφορίας, διευκρινίζεται ότι δεν διακόπτονται για το 2021 οι χορηγημένες με απόφαση Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. απαλλαγές από Τέλη Κυκλοφορίας οι οποίες λήγουν μέχρι 31/12/2020, λόγω λήξης της ισχύος της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ.

Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω πρόσωπα υποχρεούνται σε προσκόμιση έως τις 30.6.2021 νέας απόφασης του ΚΕΠΑ (μαζί με την προβλεπόμενη ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης) που να δικαιολογεί τη σχετική απαλλαγή από Τέλη Κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση προσκόμισης έως τις 30.6.2021 γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ, η οποία όμως δεν δικαιολογεί τη χορήγηση απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας, τότε επιβάλλονται τα Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς τα πρόστιμα.

Στην περίπτωση μη προσκόμισης γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ έως τις 30.6.2021, με υπαιτιότητα του φορολογούμενου, τότε επιβάλλονται τα Τέλη Κυκλοφορίας και το πρόστιμο των κείμενων διατάξεων (υποπαρ. Ε7 αρ. πρώτου ν. 4093/2012)».