Τελευταία ευκαιρία για να συμμορφωθούν οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες και να μην τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος η ολοκλήρωση του δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κτηματογράφηση που «τρέχει» για το υπόλοιπο 63% της χώρας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Η πίστωση χρόνου που θα έχουν οι πολίτες θα κυμαίνεται από 15 μέρες έως δύο μήνες. Αφορά περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των τριών μηνών και θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσες παρατάσεις έχουν ήδη δοθεί ανά περιοχή.

Αμέσως μετά, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος, όσοι δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή κλιμακωτά πρόστιμα με βάση την καθυστέρηση που υπέδειξαν στη συλλογή .

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Μεταξύ των 24 συμβάσεων που τρέχουν, οι παρατάσεις που δίνονται σε κάποιες από τις περιοχές είναι οι εξής:

Περιφερειακή Ενότητα – ημερομηνίες τρέχουσες/τελικές

Π.Ε. Θεσσαλονίκης 16 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Π.Ε. Ιωαννίνων 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας 1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Λακωνίας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Πιερίας 16 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης 1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου

Π.Ε. Αχαΐας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Καστοριάς και Φλώρινας 1 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Π.Ε. Γρεβενών 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το Κτηματολόγιο έχει πάρει ήδη το πράσινο φως του ΥΠΕΝ για να αναλάβει το κομμάτι των προστίμων – αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής ανήκει στον υπουργό και αναμένεται να μετατεθεί στον Φορέα. Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πληρώσουν ποσά ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς. Κατά τις ίδιες πηγές, όσοι δεν συμμετείχαν καν στην κτηματογράφηση χάνουν πολλά από τα δικαιώματά τους.

Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δε θα έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Η διαδικασία για τους πολίτες

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής, όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00. Οσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).

Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.