Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα σε πέντε ημέρες για την πρώτη μεταπρογραμματική επίσκεψη με στόχο να συντάξουν την πρώτη έκθεση αξιολόγησης υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν οι διαθέσεις της κυβέρνησης για παροχές, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Για τις συντάξεις, ειδικότερα, οι θεσμοί θα αναζητήσουν απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον, κατά πόσο ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο για μη τήρηση του συγκεκριμένου προνομοθετημένου μέτρου.

Δεύτερον, η αποστολή θα ελέγξει την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που είχαν συμφωνηθεί την περίοδο 2015-2016 επί μνημονίων.

Τρίτον, θα εξεταστεί ο διανεμητικός χαρακτήρας του μέτρου, αν αγγίζει μεγάλο μέρος των πολιτών σε σύγκριση με άλλα πιθανά κοινωνικά μέτρα.

Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο CNN Greece, δήλωσε πως η συμφωνία για την περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίσθηκε για να ανταποκριθεί στους πιο συντηρητικούς στόχους του ΔΝΤ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν ξεπεραστεί. Στη βάση αυτή είπε πως αν και η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές που θέλει, ωστόσο είναι νωρίς να ειπωθεί τι θα γίνει με τις συντάξεις, καθώς το θέμα θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς, την ευρωζώνη, αλλά και τις αγορές.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να αλλάξει τα προνομοθετημένα μέτρα και συγκεκριμένα την περικοπή των συντάξεων αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στις μετα-προγραμματικές αποστολές αξιολόγησης των θεσμών. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα προκύψει από αυτές. Όπως είναι αναμενόμενο, θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να κάνει η Ελλάδα, τι σκέφτονται οι θεσμοί για αυτό και πώς το θέμα θα γίνει αντιληπτό από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αποσαφήνισε η ίδια πηγή, η Ελλάδα τελεί σε ενισχυμένη εποπτεία η οποία είναι πιο «διεισδυτική» από την κανονική μετα-προγραμματική παρακολούθηση, καθώς έλαβε ελάφρυνση του χρέους της, η οποία αναμφισβήτητα συνεπάγεται μεγαλύτερη δέσμευση σε επίπεδο πολιτικής μεταμνημονιακά.

Στη βάση αυτή επί αθηναϊκού εδάφους οι θεσμοί αναμένεται να ακούσουν τις προτάσεις των ελληνικών αρχών, αλλά οποιαδήποτε αξιολόγηση των εν λόγω προτάσεων θα περάσει από λεπτομερή έλεγχο. Αυτό διότι το Eurogroup θέλει να έχει «πλήρη δημοσιονομική εικόνα» πριν από τη λήψη αποφάσεων. Το Eurogroup θέλει να δει την Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εμφανίζει πλεόνασμα 3,5%, καθώς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους θεσμούς, μια αρνητική έκθεσή τους μπορεί να προκαλέσει αρνητική αντίδραση στις αγορές, οι οποίες είναι «εύθραυστες» εξαιτίας ορισμένων συγκυριών. Αντιθέτως μια θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει το Eurogroup σε εκταμίευση των χρημάτων των ANFAs και των SMPs ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην Καθημερινή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ερωτήθηκε για τις οι περικοπές των συντάξεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 και συγκεκριμένα για το εάν θα πρέπει να ανασταλούν ή να μετατεθούν χρονικά. Στη βάση αυτή απάντησε στα εξής: «Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για εμάς είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη».