Τα «κολπάκια» με τον ΦΠΑ – Ξεκινούν έλεγχοι

Νέα κόλπα φοροδιαφυγής με τον μετά και τις αλλαγές τα φαγώσιμα έχουν μεταταχθεί στον μειωμένο συντελεστή ενώ ό,τι πίνεται, παραμένει στο 24%.

Γι’ αυτό και τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων () σχεδιάζουν να εντείνουν περαιτέρω τους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ, ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ, αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται.

Οι έλεγχοι

Έτσι, η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.

ip[
Exit mobile version