Την σκληρή γραμμή και επί της ουσίας εφαρμογή του μοντέλου του Έβρου και στο Λιβυκό Πέλαγος, επιλέγει η κυβέρνηση λόγω των συνεχιζόμενων ροών σε Γαύδο και κρητικά παράλια.

Μεταξύ των μέτρων, είναι η τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για όσους φθάνουν από Βόρεια Αφρική, η σύλληψη και κράτηση, όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, και η δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη.

«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού», επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και μπαίνει για συζήτηση και ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αν υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένας χώρος με δυναμικότητα 3.000 – 4.000 ατόμων η διαχείριση των ροών θα γίνει πολύ πιο εύκολη, εκτιμάται από την Κυβέρνηση.

Η δημιουργία του κέντρου θα συνδυαστεί με τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στην ενδοχώρα όπου θα μεταφέρονται όποτε χρειάζεται άτομα από τη δομή της Κρήτης, εξηγούσε πηγή στο CNN Greece.

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή και τοπικών αξιωματούχων της Κρήτης. Κατά πληροφορίες ήδη αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού με τον απαραίτητο εξοπλισμό έχει ξεκινήσει για την Κρήτη, προκειμένου να μεταφέρει τα υλικά που χρειάζονται για να στηθεί αυτή η κλειστή δομή.

«Δεν θα ανεχθούμε εισβολή με βάρκες»

Πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα ισχυρό αντικίνητρο για να κάνουν το ταξίδι από το Τομπρούκ, ιδίως όταν πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή.

«Δεν θα ανεχθούμε εισβολή με βάρκες από τη βόρεια Αφρική. Ούτε η χώρα, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα για τις αυξημένες ροές

Μάλιστα ο Θ. Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι επίσης, ότι ζήτησε να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα που δίνονται στους αλλοδαπούς, Ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων» είπε.

«Ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό. Στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι μετανάστες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι μετανάστες δεν θα «μετασταθμεύουν» στην Κρήτη, αλλά θα οδηγούνται απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί θα διαμοιράζονται σε δομές, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού

Από τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας της Αγιάς στα Χανιά μετανάστες μεταφέρονται κατά ομάδες προς πλοία της γραμμής από το Ηράκλειο με προορισμό τον Πειραιά.