Αργά αλλά σταθερά μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τη γρίπη το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει πλέον στους 132. Τα τρία τελευταία θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη κατάσταση.

Η δραστηριότητα της γρίπης έχει μειωθεί ελαφρώς στην κοινότητα και συνεπώς στις εισαγωγές σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία – για τις οποίες γίνεται άλλωστε και η καταγραφή από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από τον σημερινό απολογισμό προκύπτει ότι δηλώθηκαν έξι νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 100 ασθενείς.

Συνολικά τους τελευταίους δύο μήνες έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 371 ασθενείς λόγω γρίπης.

Μόνιμο πρόβλημα η έλλειψη ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα κρεβατιών σε ΜΕΘ εντείνεται. Η κατάσταση στις ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και η λίστα της «ντροπής», δηλαδή η λίστα με τους ασθενείς που περιμένουν να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ για να νοσηλευτούν αριθμεί δεκάδες άτομα.

Σήμερα ο αριθμός των ασθενών που αναμένουν για ΜΕΘ έχει συρρικνωθεί στους 21, ωστόσο πριν από δυο εβδομάδες η λίστα έφτανε στους 80 ασθενείς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΥ επιδίδονται σε έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι σε όλους όσοι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες βεβαίως δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αρκετοί ασθενείς με γρίπη έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ. Άλλοι πάλι δίνουν τη σκληρή μάχη για τη ζωή τους διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες και κάποιοι απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία εφόσον μπορούν να επωμιστούν τη δαπάνη.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση που αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ασθενών (ΙΣΑ). Μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος νόσησε βαριά με γρίπη και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε ΜΕΘ. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική και χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

Γραμμή καταγγελιών για ΜΕΘ στον ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι καθημερινά γίνεται γνώστης πολλών περιπτώσεων που αφορούν ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους, λόγω ανεπάρκειας κλινών στις ΜΕΘ.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του ΕΣΥ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ