Στον "αέρα" παραμένει η δόση του 1 δισ. – Συνεχίζονται οι συζητήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/03/2019 - 08:28 | Author: Newsroom Ipaidia

Ανοιχτό παραμένει το "προαπαιτούμενο" του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αφερεγγυότητα (νόμος Κατσέλη) στην Ελλάδα και όσο οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία συνεχίζονται, δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση του ενός, περίπου, δισεκατομμυρίου ευρώ των ANFAs και των SMPs (κέρδη επί ελληνικών ομολόγων), που είναι συνδεδεμένα με την εκπλήρωσή του.

Αυτό μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει επισήμως για το πρόγραμμα του Eurogroup που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο "οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν ακόμα την πρόταση, η οποίο παραμένει ανοικτή στο τραπέζι του διαλόγου".

Επεσήμανε δε ειδικότερα ότι "παραμένει ανοικτό το ζήτημα της προστασίας επί των επιχειρηματικών δανείων". "Κατά την ίδια τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής, θα πρέπει να εξετάσουμε αν έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις και θα λάβουμε την όποια απόφαση.

Προς το παρόν οι προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί", είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. Κληθείς να απαντήσει "τι μπορούμε να αναμένουμε", σχολίασε χαρακτηριστικά: "το `τι να αναμένουμε` είναι μεγάλη υπόθεση", εξηγώντας ότι η κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συμπλήρωσε δε ότι "υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις".

Κατέληξε δε λέγοντας ότι "αν το Εurogroup δεν μπορεί να αποφασίσει τώρα, υπάρχει κι άλλο ένα Eurogroup το Μάιο, τα λεφτά δεν θα εξατμιστούν … και μετά έχουμε ένα ακόμα τον Ιούνιο και ένα τον Ιούλιο, αλλά όποτε και αν γίνει αυτό, οι θεσμοί θα πρέπει να μας πιστοποιήσουν ότι όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί", είπε. "Είναι μια μεταφορά χρημάτων, όχι ένα δάνειο. Δεν ξέρω ότι αν με το χρόνο η εκταμίευση γίνει ευκολότερη, αλλά έχω την αίσθηση ότι δε θα γίνει", κατέληξε.

Loading...


  • europalso

    ideascentral