Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν τα ΙΧ με ξένες πινακίδες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/01/2017 - 09:21 | Author: Newsroom Ipaidia

Έλεγχοι για την καταπολέμηση του φαινομένου της κυκλοφορίας στην Ελλάδα αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που στο τιμόνι τους βρίσκονται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Στο πρόβλημα αναφέρεται η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου ο οποίος ζήτησε μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Όπως προκύπτει από απάντηση της αρμοδίας υφυπουργού Οικονομικών από το 1988 προβλέπει ότι, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στη χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει βαριές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα (πχ Βουλγαρίας) κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 ευρώ –ενώ για οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας που φτάνουν στο τριπλάσιο των αναλογούντων δασμών ή φόρων και κατάσχεση του οχήματος με παραπομπή του ιδιοκτήτη στον Εισαγγελέα.

Η απάντηση της κυρίας Παπανάτσιου στη Βουλή υπενθυμίζει ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας ΙΧ με ξένες πινακίδες, είναι:

α) Η συνήθης κατοικία του κατόχου του αυτοκινήτου να βρίσκεται εκτός Ελλάδος.
β) Η διαμονή του στην Ελλάδα να είναι προσωρινή.
γ) Η χρήση του οχήματος να είναι ιδιωτική.
δ) η κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στο έδαφος της χώρας μας να μη ξεπερνά τους 6 μήνες.

Loading...
  • ideascentral

    europalso