Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα γι σύνοδο του άτυπου Eurogroup της 7ης Απριλίου που θα λάβει χώρα στην Μάλτα.

Η ατζέντα, που έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να ενημερώσει την ολλανδική Βουλή, δεν περιλαμβάνει μεν πρόβλεψη για λήψη αποφάσεων (σ.σ καθώς η Σύνοδος είναι άτυπη), αλλά αυτό επιχειρείται διακαώς, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και τις ανακοινώσεις των Θεσμών που προηγήθηκαν.

Το πρώτο βήμα θα γίνει κατά την συνεδρίαση του EWG, του οργάνου που θα προετοιμάσει την σύνοδο της Μάλτας και (παρά την υποβάθμιση που επιχειρήθηκε χθες από κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ) θεωρείται από διαπραγματευτικές πηγές ως "ορόσημο" για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ επιχειρείται να γίνει αποτίμηση της προόδου και έτσι να "ξεκλειδώσει" η επιστροφή των κλιμακίων.

Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες των κλιμακίων στην Αθήνα το αργότερο έως την προσεχή Δευτέρα. Διαφορετικά, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, μπορεί ο χρόνος να μην επαρκεί για να διασφαλιστεί το "ορόσημο" της 7ης Απριλίου.

Η πρώτη αυτή συμφωνία (SLA), θα πρέπει να ακολουθηθεί από… νόμους. Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αφορά πλέον στις διατάξεις για το μειωμένο αφορολόγητο και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά και για τα "αντίμετρα" των μειωμένων συντελεστών φορολογίας και τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης επί τάπητος τίθεται και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Μία πρώτη "ένδειξη" καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας θεωρούνται τα τραπεζικά προαπαιτούμενα που προχωρούν με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η προσωρινή ατζέντα του Eurogroup

Η υπουργική σύνοδος της Μάλτας της 7ης Απριλίου θα είναι σύντομης διάρκειας σε επίπεδο Eurogroup καθώς – όπως συνηθίζεται στις άτυπες συναντήσεις- ακολουθείται, την ίδια ημέρα, από (επίσης άτυπη) σύνοδο του Ecofin. Η προσωρινή ατζέντα (του κ. Ντάισελμπλουμ που θα αναμορφωθεί μετά την αυριανή σύνοδο του EWG) έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα, με μία σχετικά λιτή αναφορά ότι "τα θεσμικά όργανα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και η ελληνική αποστολή θα παραθέσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος".

Επισημαίνεται ότι "μεταξύ άλλων, θα γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο και στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν θα υπάρξει διαρθρωτικό δημοσιονομικό περιθώριο στο πρωτογενές πλεόνασμα", δηλαδή, όπως εξηγείται, όταν το πλεόνασμα θα ξεπερνά τον στόχο του προγράμματος. Γίνεται επίσης λόγος και για τη δέσμευση του ΔΝΤ να προτείνει στο ΔΣ του πρόγραμμα με την Ελλάδα όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την 2η αξιολόγηση και σε συμφωνία με τις υπάρχουσες πολιτικές του.

Δεσμεύσεις Ελλήνων αξιωματούχων για συμφωνία, αλλά και προειδοποιήσεις

Χθες, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα, και ότι "έχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά". Άφησε παράλληλα αιχμές για την γερμανική στάση στα πλεονάσματα, λέγοντας μάλιστα για να εξηγήσει ότι διαφωνεί με το 3,5% του ΑΕΠ ότι "μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι επιθυμητά". Παραδέχθηκε, και πάλι, λάθη στην μεσαία τάξη και στην μείωση της φοροδιαφυγής και προανήγγειλε ανακοινώσεις την Πέμπτη για νέους φοροελεγχους μέσα από το περιουσιολόγιο.

Λίγη ώρα πιο πριν κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι "Θα έχουμε πρώτη συμφωνία έως την 7η Απριλίου". Έκανε σαφές επίσης ότι πρέπει πρώτα να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA).

Ουσιαστικά αυτή η επιστροφή επιχειρείται να κλείσει στο αυριανό EWG και συνδέεται με απαντήσεις/θέσεις που καλείται να δώσει η κυβέρνηση με επίκεντρο σύμφωνα με πληροφορίες το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Και παράλληλα τα "καμπανάκια" συνεχίστηκαν. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας επανήλθε με προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης. Παράλληλα, την ανησυχία του για τον τρόπο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση εξέφρασε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι φοβάται "ένα ατύχημα".