Τη ραγδαία αύξηση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας στη Θεσσαλονίκη φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ράνια Θρασκιά, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με βίαιες επιθέσεις μεταξύ εφήβων, εμπλοκή σε ομάδες με χαρακτηριστικά συμμορίας, διακίνηση ουσιών και διαδικτυακή προβολή σκηνών επιθετικότητας να καταγράφονται ολοένα και συχνότερα.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, και ιδίως οι δυτικές συνοικίες, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε αύξηση 71% στα περιστατικά σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση του προβλήματος.
Δείτε Οι Νέες παρεμβάσεις για τη βία στα Πανεπιστήμια
Η Ράνια Θρασκιά επισημαίνει ότι η πολιτεία αδυνατεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις και επιμένει ότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να περιορίζεται σε κατασταλτικά μέτρα. Αντίθετα, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός με έμφαση στην πρόληψη, τη στήριξη και την επανένταξη, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ζητά, τέλος, να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει θεσμικό πλαίσιο παρέμβασης στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, αν θα δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα πρόληψης και πότε, ενώ ερωτά και αν έχει γίνει αξιολόγηση των υφιστάμενων αστυνομικών παρεμβάσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – «Εκθετική αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας στη Θεσσαλονίκη»
Η έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων έχει λάβει εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις. Τα περιστατικά βίας μεταξύ εφήβων, η εμπλοκή τους σε ομάδες που ενέχουν χαρακτηριστικά συμμορίας, η αυξανόμενη χρήση και διακίνηση ουσιών, καθώς και η συχνή καταγραφή και διαδικτυακή διάδοση σκηνών επιθετικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου τα εν λόγω φαινόμενα γίνονται θέαμα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2024, οι συλλήψεις ανήλικων δραστών αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2025 καταγράφηκαν πάνω από 3.000 συλλήψεις ανηλίκων για παραβατικές συμπεριφορές, με μέσο όρο 23 περιστατικά ημερησίως. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρουσιάστηκε εκθετική αύξηση κατά 71% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ η Δυτική Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντίστοιχων περιστατικών.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα δεδομένα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων στη Δυτική Θεσσαλονίκη για το πρώτο εξάμηνο του 2025, στους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων-Μενεμένης έχουν καταγραφεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας και παραβατικών συμπεριφορών μεταξύ ανηλίκων. Συνολικά, παρατηρήθηκε συστηματική παρουσία ανηλίκων σε δημόσιους χώρους, σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά εκδήλωσης επιθετικών συμπεριφορών. Η γεωγραφική σταθερότητα και η ένταση των περιστατικών, οι αυξανόμενες καταγγελίες για επεισόδια εκφοβισμού, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα κατοχής παράνομων ουσιών- υπογραμμίζουν όχι μόνο την αδυναμία ελέγχου από την Πολιτεία, αλλά και την απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Παράλληλα, η αποκάλυψη της δράσης της εθνικιστικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη, με στρατολόγηση ανηλίκων, δεν είναι ένα μεμονωμένο και αποσπασματικό γεγονός.
Η αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας δεν μπορεί να εξαντλείται σε κατασταλτικά μέτρα και διώξεις. Αντιθέτως, οφείλει να εστιάζει στην πρόληψη, μέσα από τη συντονισμένη εμπλοκή ποικίλων κοινωνικών και θεσμικών φορέων, καθώς και μέσα από ένα συνεκτικό πλαίσιο πρωτοβουλιών και πολυεπίπεδων παρεμβάσεων.
Επειδή η κατακόρυφη ποσοστιαία αύξηση των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας που καταγράφηκαν το 2025 βεβαιώνουν την έξαρση μιας σταθερής, επικίνδυνης και δυνητικά ανεξέλεγκτης τάσης.
Επειδή στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται και καταγράφονται με σταθερό ρυθμό επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας από ανήλικους σε δημόσιους χώρους και δεν λαμβάνονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.
Επειδή το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας εξελίσσεται χωρίς ολιστικό σχέδιο και συντονισμό μεταξύ των σχολικών μονάδων, των κοινωνικών υπηρεσιών, των Δήμων και των αστυνομικών αρχών, παρά την ορατή κοινωνική και ψυχολογική επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Διαβάστε επίσης Στο νοσοκομείο 16χρονος – Τον έδειρε ομάδα ανηλίκων
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου πρόληψης, ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλονίκης;
Προτίθεται το Υπουργείο να συνεργαστεί με συναρμόδιους φορείς για τη σύσταση τοπικών δικτύων πρόληψης, στήριξης και επανένταξης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών αστυνομικών επιχειρήσεων κατά της νεανικής παραβατικότητας και με ποια κριτήρια;