Σκληρό παζάρι με διαφωνίες για ακατάσχετο, αδήλωτα κεφάλαια, κόκκινα δάνεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/09/2016 - 15:43 | Author: Newsroom Ipaidia

Τα δύο νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον ανέφερε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, είναι η άμεση κατάθεση των δύο νομοσχεδίων.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το Euro2day.gr, θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα στο θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών έως την Παρασκευή, σύνταξη του compliance report στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφεραν ότι σήμερα έγινε, παράλληλα, μια προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες, έως την Παρασκευή.

Ετερη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο ζήτημα της διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων και των αλλαγών στον νόμο Δένδια, είπε ότι θα συζητηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Δεύτερος γύρος με ενέργεια, τράπεζες, κόκκινα δάνεια

Για το θέμα, νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών και επ’ αυτού «υπάρχουν τρεις-τέσσερις διαφωνίες».

Σε σχετικό ερώτημα, αν οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, οι ίδιοι κύκλοι αρκέστηκαν να πουν ότι το βρίσκουν από «δύσκολο έως αδύνατο».

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις, οι θεσμοί είναι σε πλήρη σύνθεση, καθώς προστέθηκε και η (απούσα χθες) Ντέλια Βελκουλέσκου ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται (και) τα θέματα ενέργειας.

Προσερχόμενος στο ραντεβού, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε αισιόδοξος ότι «τα δικά μας προαπαιτούμενα θα κλείσουν κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Οσον αφορά στον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και όπως τόνισε «αν δεν μπει η ΔΕΗ αν δεν μπει η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση».

Ο υπ. Περιβάλλοντος σημείωσε δε αναφορικά με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ότι δημόσιος έλεγχος σημαίνει το 51% και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της πολιτικής παραμένουν στα υπουργεία.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso