Ποιοί θα τα λάβουν – μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους έως το τέλος του Απριλίου. Τα αναδρομικά για τουλάχιστον 20.000 συνταξιούχους κατά μέσο όρο κυμαίνονται κοντά στα 1.600 ευρώ (30 ευρώ αναπροσαρμογή το μήνα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5.000 ευρώ.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στον για τουλάχιστον οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός διενεργήθηκε με βάση λανθασμένα στοιχεία.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης αναμένεται να ολοκληρώσει το πρώτο δίμηνο του έτους το απαιτούμενο λογισμικό για την ένταξη σε αυτό όλων των εκκρεμοτήτων και των ιδιαίτερα δύσκολων περιπτώσεων για την ολοκλήρωση και την καταβολή αναδρομικών έως τον Απρίλιο του 2024. Με αυτό τον τρόπο θα κλείσει ο κύκλος του επανυπολογισμού με τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ενώ θα διορθωθούν και λάθη που υπήρχαν από προηγούμενα έτη.

Πληρωμή χωρίς άλλες καθυστερήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους, κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες. Οι επανυπολογισμοί «τρέχουν» ανά ομάδες συνταξιούχων από αρμόδια τμήματα και με την ολοκλήρωσή τους οι δικαιούχοι πληρώνονται χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Οι συνταξιούχοι που μπαίνουν στον επανυπολογισμό με καθυστέρηση δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και αναδρομική αύξηση από το 7,75% πάνω στην επανυπολογισμένη σύνταξη και φυσικά τη νέα αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 3% για το 2024. Τα περισσότερα αναδρομικά θα τα πάρουν οι νέοι – μετά το νόμο Κατρούγκαλου – συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς στα έτη αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με το νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί με βάση το νόμο Βρούτση ισχύουν από την 1η/10/2019 και μετά. Δηλαδή όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019-Απρίλιος 2024). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαύξηση φτάνει για την πλειονότητα των δικαιούχων τα 30 ευρώ το μήνα και τα αναδρομικά τα 1.620 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 5.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν αναδρομικά έως και 54 μηνών, σύμφωνα με τον δικηγόρο- εργατολόγο, Διονύση Ρίζο, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν εφαρμοσθεί στις συντάξεις τους τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4387/2016.
Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, στις συντάξεις των οποίων δεν έχουν εφαρμοσθεί ούτε τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4387/2016 ούτε οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) που ισχύουν από τα 30 έτη και άνω.
Συνταξιούχοι που έλαβαν τη σύνταξή τους μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ήτοι μετά τις 13/5/2016 και μέχρι τις 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, χωρίς να έχουν επανυπολογισθεί με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020.
Συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές.
Συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν.
Ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που χαρακτηρίζονται ως «δύσκολες περιπτώσεις». Πρόκειται για δικαιούχους που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας έως το Μάιο του 2016 όπως διπλοσυνταξιούχοι, ασφαλισμένοι σε ειδικά καθεστώτα, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός.
Συνταξιούχοι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, οι οποίες είχαν εκδοθεί με ποσοστό αναπλήρωσης 50%.
Συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλλει.
Λοιπές περιπτώσεις δύσκολου επανυπολογισμού (μεμονωμένα θέματα).

Λανθασμένοι επανυπολογισμοί συντάξεων

Στις εκκρεμότητες υπάρχουν, όμως, και λανθασμένοι επανυπολογισμοί συντάξεων. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λάθη που παρατηρήθηκαν έχει να κάνει με τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης των παλαιών συνταξιούχων που ψαλιδίστηκε κατά τον πρώτο επανυπολογισμό με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Σε χιλιάδες περιπτώσεις, ο χρόνος ασφάλισης στρογγυλοποιήθηκε προς τα κάτω και οι συνταξιούχοι πήραν μικρότερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνταν αρχικά, με αποτέλεσμα ο επανυπολογισμός να γίνει με λάθος δεδομένα.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος πήρε σύνταξη πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με 37 έτη και 4 μήνες, αλλά η σύνταξή του επανυπολογίστηκε μόνο με τα 37 έτη απασχόλησης. Σε άλλες περιπτώσεις χάθηκαν πέντε ή και οκτώ μήνες απασχόλησης, με αποτέλεσμα οι επανυπολογισμένες συντάξεις να με λάθη να βγαίνουν μικρότερες, σε κάποιους κατά 70 ευρώ και σε άλλους έως και 130 ευρώ. Τα λάθη αυτά, μάλιστα, πέρασαν στις συντάξεις με τον πρώτο επανυπολογισμό και έμειναν και στον δεύτερο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αναδρομικά επί λανθασμένων επανυπολογισμών για μία πενταετία (2019-2023).

Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.645 ευρώ ευρώ πήρε σύνταξη 996 ευρώ (μεικτά) με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387). Με την αύξηση 7,75% χωρίς να έχει επανυπολογισμό, παίρνει σύνταξη 1.073 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση (Ν. 4670) η αρχική σύνταξη των 996 ευρώ θα επανυπολογισθεί στα 1.081 ευρώ με αύξηση 85 ευρώ και αναδρομικά επανυπολογισμού 4.080 ευρώ. Στη νέα σύνταξη (1.081 ευρώ) θα επανυπολογισθεί και η αύξηση 7,75% και ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.165 ευρώ. Η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η/1/2023. Από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του 3%, άρα η σύνταξη θα φτάσει τα 1.199,95 ευρώ.