: Το 2013 περίπου 70.000 συνταξιούχοι εισέπραξαν ποσά που δικαιούνταν για την περίοδο 2000-2012, ωστόσο δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις.

Φτάνοντας στο 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (), υπό τον κίνδυνο παραγραφής των υποθέσεων αυτών, επέβαλε στους 70.000 συνταξιούχους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα ποσά που δεν δηλώθηκαν στην εφορία.

Και εδώ είναι το λεπτό σημείο: Οι φόροι και τα πρόστιμα καταλογίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά κοινοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020!

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι εξακολουθούν να θεωρούνται από τη εφορία οφειλέτες ποσών φόρων και προστίμων συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διαδικασίες καταλογισμού των φόρων και των προστίμων για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Την αντισυνταγματικότητα και την ακυρότητα της διαδικασίας, που ακολούθησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) που στις υπ’ αριθμόν 616/2021 και 618/2021 αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν από 5 περίπου μήνες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, η διάταξη του εδαφίου γ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), πάνω στην οποία βασίστηκαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να γνωστοποιήσουν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους τα ειδοποιητήρια πληρωμής των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων (τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων) είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, καθώς παρέτεινε ως μη όφειλε την προθεσμία παραγραφής των εν λόγω φορολογικών υποθέσεων πέραν της προβλεπόμενης πενταετίας.

Ουσιαστικά, βάσει της εκδοθείσας απόφασης του ΣτΕ και των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων οι οποίες προηγήθηκαν, τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν στους φορολογούμενους τα ειδοποιητήρια οι υποθέσεις τους είχαν υποπέσει ήδη σε παραγραφή! Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να έχουν λάβει τις πράξεις του προσδιορισμού φόρων και προστίμων έως τις 31-12-2019. Η ουσία δηλαδή (που βλέπει και η ΔΕΔ) ειναι πως το ΣτΕ έκρινε τελεσίδικα ότι τα καταλογισθέντα ποσά και πρόστιμα για “αδήλωτα ” των ετών 2000-2012, εισπραχθέντα το 2013, πρέπει να διαγραφούν ως άκυρα. Όπως μάλιστα ισχυρίζεται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τυχόν ποσά από τα παραπάνω που εισπράττονται ή έχουν εισπραχθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, θα πρέπει να επιστραφούν με τόκο 6% στους δικαιούχους.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ωστόσο, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και η διοίκηση της εξακολουθούν να διεκδικούν τα καταλογισθέντα ποσά.