Δικαστική απόφαση «βόμβα»: – Καθηγητής Πανεπιστημίου δικαιώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με αναδρομικές συντάξεις από το ΤΣΜΕΔΕ που ο ΕΦΚΑ του είχε απορρίψει από το 2017 με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί και από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του 15ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ανατρέπει την παράλληλη ασφάλιση καθώς επιτρέπει στους ασφαλισμένους που για το ίδιο επάγγελμα ή ιδιότητα έχουν δύο Ταμεία να παίρνουν και ξεχωριστές συντάξεις χωρίς να οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και από τα δύο Ταμεία. Είναι η πρώτη φορά μετά το νόμο Κατρούγκαλου που αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης σε ασφαλισμένους που είχαν δύο Ταμεία πριν το 2016.

Ο ΕΦΚΑ είχε απορρίψει το αίτημα του για συνταξιοδότηση από το Ταμείο του (ΤΣΜΕΔΕ) με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και από το Δημόσιο διακόπτοντας την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, κάτι που ο ασφαλισμένος δεν είχε πρόθεση να πράξει συνεχίζοντας να απασχολείται ως καθηγητής Πανεπιστημίου, παρότι στερείτο το δικαίωμα σύνταξης από το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο ασφαλισμένος προσέφυγε στο δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση απόφασης – σε πρώτο βαθμό – που τον δικαιώνει, καθώς το δικαστήριο για πρώτη φορά αναγνωρίζει αυτοτελές δικαίωμα στη σύνταξη από παράλληλα ασφάλιση και υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλλει αναδρομικές συντάξεις από το 2017, που είχε υποβάλλει αίτημα στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη παραίτησή του από τοι Δημόσιο.

Η απόφαση θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα καθώς εκδόθηκε από τριμελές δικαστήριο και αυτό σημαίνει ότι ο πανεπιστημιακός θα πρέπει να πάρει αναδρομικά από το 2017 έως και το 2023 τα ποσά εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που δικαιούται από το ΤΣΜΕΔΕ και να συνεχίσει από εδώ και στο εξής να λαμβάνει τη σύνταξή του υπαγόμενος όμως στις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων στο Δημόσιο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει αναδρομικές μειώσεις στο ποσό της σύνταξης, ενώ με το νέο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη με κρατήσεις 10% στις αποδοχές του ως πανεπιστημιακός καθηγητής.
Ψευδοερμηνευτικές

 

Η απόφαση – σταθμός ακυρώνει ως «ψευδοερμηνευτικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τις εγκυκλίους του νόμου Κατρούγκαλου για την εφαρμογή των διατάξεων της παράλληλης ασφάλισης. Με τις εγκυκλίους αυτές οι παράλληλα ασφαλισμένοι που είχαν δύο επαγγέλματα με την ίδια ιδιότητα (εν προκειμένω ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ ως μηχανικός και καθηγητής στο Τμήμα Υπολογιστικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πάτρας) θα έπρεπε υποχρεωτικά να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και στα δύο ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο) και δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν ξεχωριστή σύνταξη πρώτα από το ένα Ταμείο και αργότερα από το άλλο εφόσον συνέχιζαν να απασχολούνται.

Στην πράξη, με τις εγκυκλίους του νόμου 4387/2016, απαγορεύθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δραστηριοποιούνταν σε δύο επαγγέλματα (μηχανικοί ή γιατροί ή και ελεύθεροι επαγγελματίες) να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνταν από το ένα Ταμείο, υπό τον όρο ότι θα έπρεπε να βγουν υποχρεωτικά στη σύνταξη και από το άλλο Ταμείο.

Το δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την προϋπόθεση λέγοντας στο σκεπτικό του ότι από το γράμμα του νόμου 4387, δεν προκύπτει η υποχρεωτική συνταξιοδότηση και ότι κάτι τέτοιο «νομοθετήθηκε» με ψευδοερμηνευτικές εγκυκλίους.

Η απόφαση δικαιώνει αυτόματα άλλους 11 καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι ζήτησαν να πάρουν τη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ για το ένα Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι συνεχίζοντας στο Δημόσιο, αλλά η αίτησή τους είχε απορριφθεί. Τώρα όμως θα πρέπει να τους καταβληθούν όλες οι συντάξεις που τους οφείλονται και ταυτόχρονα διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν την απασχόλησή τους στο Δημόσιο και, όταν αποφασίσουν να πάρουν δεύτερη σύνταξη, να επιλέξουν το συμφερότερο ποσό.
Λουκάς Αποστολίδης (δικηγόρος του πανεπιστημιακού):

«Η απόφαση δικαιώνει τους καθηγητές Πανεπιστημίου με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ από τους οποίους ο ΕΦΚΑ ζητούσε να παραιτηθούν από το Δημόσιο για να πάρουν τη σύνταξή τους από το ΤΣΜΕΔΕ», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίστηκε την υπόθεση και προσθέτει: «Κατόπιν της κρίσης που διέλαβε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η αρμόδια διεύθυνση του κλάδου σύνταξης του τ. ΤΣΜΕΔΕ του e-ΕΦΚΑ πρέπει να προβεί στην απονομή σύνταξης στην εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων, τους οποίους έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας από το έτος 2016 έως και σήμερα, με συνέπεια να μην μπορούν να απολαύσουν τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».