Συντάξεις-αναδρομικά: Ποιό το σχέδιο για επικουρικές και δώρα

Συντάξεις-αναδρομικά: Ποιό το σχέδιο για επικουρικές και δώρα

: Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιμένουν χιλιάδες για να δουν τι θα συμβεί με τις και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Δείτε στο ipaidia.gr αναλυτικά.

: Τι έχουν πάρει και τι περιμένουν οι συνταξιούχοι

Η απόφαση για το τι αλλά και σε πόσους θα πληρωθεί θα κριθεί από την κυβέρνηση, με πιο πιθανή ημερομηνία την πληρωμή σε δόσεις από το 2021 και μετά, ή τη μετάθεση των αναδρομικών για το 2022 ή 2023, αλλά με εφάπαξ πληρωμές.

Τα ποσά που πήραν οι από τις επιστροφές μειώσεων 11 μηνών στις ήταν 1,4 δισ. ευρώ ενώ με βάση τις αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣτΕ το 2015 (2287-2288), και τις οποίες επαναβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2020 με την απόφαση 1439, το συνολικό κόστος για όλα τα αναδρομικά (κύριων, επικουρικών, Δώρα) βγαίνει στα 3,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, ερμηνεύοντας την απόφαση του καλοκαιριού, αποφάσισε να δώσει 1,4 δισ. ευρώ στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τα 2 δισ. των επικουρικών και τα Δώρα, για τα οποία θα έρθει η νέα απόφαση μέχρι το Πάσχα.

Αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή για να δικαστούν στα Πρωτοδικεία περίπου 400.000 αγωγές συνταξιούχων, οι οποίοι αναμένεται να δικαιωθούν με 11μηνο αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και ίσως και στα Δώρα. Η δικαίωση όμως θα πάρει ως και μια 5ετία ή και περισσότερο μέχρι να γίνουν όλες οι δίκες και να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις. Για το λόγο αυτόν ίσως είναι προτιμότερο να δοθεί μια συνολική και «οριζόντια» λύση από το να υποστούν «έμφραγμα» τα δικαστήρια για τα αναδρομικά 400.000 συνταξιούχων.

35.000 ευρώ στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνει τα αναδρομικά για την επιστροφή της περικοπής της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, καθώς και για το αν τελικά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να πάρουν και από τα Δώρα των κύριων συντάξεων. Με πρόσφατες αποφάσεις οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιώνονται με αναδρομικά 5ετίας από τη μείωση του νόμου 4093 που επιβλήθηκε σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Αυτό που θα φανεί στη νέα απόφαση του Ελ. Συνεδρίου είναι αν η 5ετία γίνει κανόνας για όλους, ή αν θα ισχύσει μόνον για τις προσφυγές.

Ηδη, σε ατομικό επίπεδο έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαιώνουν ειδικών μισθολογίων (πρώην δικαστικούς) με ποσά της τάξης των 35.000 ευρώ και έπονται κι άλλες για απόστρατους, αλλά και πολιτικούς συνταξιούχους που έχουν προσφύγει κατά των αντισυνταγματικών περικοπών στο Ελ. Συνέδριο.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιές κατηγορίες θα πληρωθούν

Προσλήψεις αναπληρωτών, διορισμοί εκπαιδευτικών και τρίμηνα: Τι πρέπει να ξέρετε – Όλα τα ΝΕΑ

Επίδομα Θέρμανσης: Πληρωμές – Πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε

Ποιοί και πότε θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις 75%

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που άρχισαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και εργάζονται. Το τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.
Αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο 2021 με σημαντική καθυστέρηση.

Άλλοι 55.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο -προ νόμου Κατρούγκαλου- καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς διατηρούν το ισχύον καθεστώς έως την 1η Μαρτίου 2022.

Αναλυτικά η νέα ρύθμιση που κλείνει το ψαλίδισμα της σύνταξης στο 30% αφορά:

Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά ανέλαβαν εργασία είτε πριν είτε μετά την συνταξιοδότησή τους.
Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2.
Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 28/2. Προσοχή! Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγονται δύο υποκατηγορίες εργαζόμενων :

Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν ή άρχισαν να εργάζονται μετά τον Μάιο του 2016 και συνεπώς υπόκεινται στη μείωση 60% του νόμου Κατρούγκαλου. Γι’ αυτούς η νέα μειωμένη περικοπή (30%) εφαρμόζεται από 28 Φεβρουαρίου 2020 εφόσον συνέχισαν να εργάζονται κατά την ημερομηνία αυτή.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας μέχρι σήμερα το προϊσχύον καθεστώς. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν υπόκεινται σε περικοπές έως και το τέλος του 2022. Ο νόμος Βρούτση ισχύει από 1/3/2022, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται. Στην περίπτωση, δε, που διακόψουν την απασχόλησή τους μέχρι 28/2/2022, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για όσο χρόνο είχαν εργαστεί ενέπιπταν στις προϊσχύουσες διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !