: Ο Δεκέμβριος προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το Eurogroup θα συζητήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, και τις προοπτικές πολιτικής στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα στο Eurogroup για να θεσπίσει ένα δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων, πέραν των 500 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν θεσπιστεί . Και αυτό διότι δεν θέλει να θεωρηθεί πως κινείται πέραν των δημοσιονομικών της ορίων.

Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκεται και η Ιταλία η οποία βλέπει πως το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που είχε θεσπίσει δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς τιμές του να υποχώρησαν -μετά το άνοιγμα της κάνουλας από τη Ρωσία-, ωστόσο εξακολουθούν να είναι 110% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τριετίας και οι της είναι ανάλογα υψηλές.

Οι προκαλούν σοκ, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει ανέλθει στα 138,18 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 45,13 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα συνταξιούχοι που διαμένουν σε διαμερίσματα των 70 τετραγωνικών λαμβάνουν ήδη λογαριασμούς διμήνου της τάξης των 210 ευρώ, ενώ επαγγελματίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο πληρώνουν ήδη διπλάσια τιμολόγια σε σχέση με πέρυσι για ανάλογες καταναλώσεις.

Και εάν μπαίνοντάς στο Νοέμβριο έχουμε ήδη καταλάβει πως θα είναι η χειμερινή περίοδος, το Δεκέμβριο οι ανατιμήσεις θα κτυπήσουν τις επιχειρήσεις πρόσθετα.

Η έχει ήδη ενημερώσει μικρομεσαίες βιομηχανίες ότι από 1η Δεκεμβρίου οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος θα περιλαμβάνουν και Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του ρεύματος θα εκτιναχθεί για αυτές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες οι τιμές των οποίων καταγράφουν ήδη ανοδική πορεία.

Όπως μάλιστα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπούν, αλλά αντίθετα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του 2022.